Text: Gustaf Hull    2021-04-25

Den italienska darkwave-trion Ash Code har en stor fanbase i Sverige. Bandet bildades 2014 i Napoli av sångaren Alessandro Belluccio, keyboardisten Claudia Nottebella och basisten Adriano Belluccio.
   Mitt pandemins öga så blev planerna med ett nytt album omkastade. Och i ett års tid har bandet nu arbetet hårt för att ställa om. Ett arbete som visat sig framgångsrikt med nya singlar och EP. Som vanligt är de även inblandade i en rad olika remixer.
   Här kommer en - av många läsare efterlängtad - intervju med bandet. Om de nya planerna, musiken och längtan till att spela live igen.

 

Hållå, Ash Code! Hur är läget i Italien? Hur går det i covid19-eländet?

Hej allihop, vi mår bra och saker och ting har börjat att bli lite bättre. Två av oss har redan fått den första omgången vaccination!

 

Ni är ju ett produktivt band eftersom ni släpper album nästan vartannat år. Berätta om processen. Ni måste ha lätt för att skriva nya låtar?

Ja, periodvis. Uppenbarligen har vi många produktiva perioder, där vi får mycket musik i huvudet, men sedan handlar det om att få idéerna till musik. Vi börjar vanligtvis från rytmpartier, trummaskin och en baslinje, eller så kan låten ta form av en sång- eller synthmelodi.

I början var skapandprocessen lättare, efter tre album är utmaningen större eftersom vi inte vill att det blir att vi upprepa oss.

 

Ni är även väldigt produktiva när det gäller remixer. Ni remixar både er själva och andra band. Vad är det ni gillar så mycket om remixer? Vilket är roligast - att göra remixer eller att bli remixade?

Det roliga är att göra dem. Det är trevligt att få tolka andra bands låtar, spela dem i vår stil, bryta ner dem och bygga om dem på vårt eget sätt. Lägga till delar som vi tycker ger en extra touch eller ändra deras rytm och tempo. Hur som helst är det lika coolt när andra artister remixar våra låta. Höra deras sätt att förändra och återföda våra verk. Remix-världen är väldigt spännande!

 

Om vi kollar på er diskografi - från ert första album ”Oblivion” till var ni är idag - vad är er reflektion om hur ni har utvecklats?

Vi har förändrats och utvecklats väldigt mycket från det första albumet till idag. Vi har blivit mycket bättre på att spela våra instrument och vi kan våra maskiner bättre och vi vågar experimentera mer.

Vi lägger mer tid på att arbeta med varje låt. Oblivion är skapat  spontant från början till slut, utan något större djup i låtarna.

 

En av era senaste låtar ”Fear” är riktigt bra! Berätta om er nya EP. Kommer det att bli ett album senare?

Innan covid19 arbetade vi med ett nytt album som var planerat till september 2020, men viruset förstörde våra planer. Då fokuserade vi oss på livestreamade gig och välgörenhetsevent istället.
Efter några månader, när vi lyssnade på vårt material till den planerade plattan, förstod vi att det inte passade in i verkligheten längre, så vi bestämde oss för att göra tre nya låtar att lägga ut så snart som möjligt istället.

Ja, just nu arbetar vi med ett helt nytt album.

 

Handlar Ash Code om att spela live, skapa album för att turnera - eller hur ser ni på balansen mellan dem?

Sedan vi bildades har vi alltid spelat live och det är jätteviktigt för oss. När vi gör studiosessioner spelar vi också live.

Det är otroligt, vi har inte rest sedan februari förra året och det håller på att göra oss tokiga. Vi älskar att turnéra, komma till nya platser och träffa nya människor.

 

Hur arbetar ni med texter?

Det viktigaste är att de förmedlar budskapet, även om de inte gör det uttryckligen. Våra texter handlar om lite allt möjligt. Om känslor, om etik, eller bara att berätta historier. Det finns alltid en tanke bakom dem, och vi försöker alltid kommunicera den så bra vi kan, även om engelska inte är vårt modersmål.

 

Vad tycker ni om den svenska musikscenen? Vilken koppling har ni till den svenska publiken?

Vi har bara spelat i Sverige två gånger, och det har alltid varit en fantastisk upplevelse. Klubb Död-gänget har varit väldigt snälla mot oss. Publiken är väldigt varm och uppmärksam. Vi har en enorm fanbas i Sverige och våra kära vänner från Agent Side Grinder är ju också därifrån. Vi längtar till att kunna träffa dem igen. Vi har alltid roligt tillsammans.

 

Några ord till era svenska fans?

”Hej friends, stay tuned, we are working hard to come back to you ASAP.”

Uppenbarligen har vi många produktiva perioder, där vi får mycket musik i huvudet, men sedan handlar det om att få idéerna till musik.

INTERVJU MED

Det är trevligt att få tolka andra bands låtar, spela dem i vår stil, bryta ner dem och bygga om dem på vårt eget sätt. Lägga till delar som vi tycker ger en extra touch eller ändra deras rytm och tempo.

ASH CODE

Våra texter handlar om lite allt möjligt. Om känslor, om etik, eller bara att berätta historier. Det finns alltid en tanke bakom dem, och vi försöker alltid kommunicera den så bra vi kan, även om engelska inte är vårt modersmål.

COPYRIGHT (C) 2023