Vi influeras stort av från 80-talets synthmusik och kallar oss för synthwave, men den är inte det typiska synthwave-soundet heller och lite för nischat för att kallas för synthpop.

Revolution handlar mycket om allt hemskt som hänt i politiken i världen under senaste åren och att vi inte tänker stå ut med det hur länge som helst.

Aux Animaux

Retro. Mörker. Elektronik. Budskap.

Text: Gustaf Hull       2018-10-17

Tidigt i år släppte svenska duon Aux Animaux deras första EP -

Black Holes. Den skapades under den tid medlemmarna levde och verkade i Tyskland, Frankrike och Sverige. I ärlighetens namn gick den

då lite under Synth.nus radar. Men i slutet av september kom nya singeln

"The Unraveling" vilket fick redaktionen att vakna. Vi tog kontakt

med bandet för att lära oss mer om medlemmarna Jons och Ghosty, deras musik. Och om framtiden.

 

 

När och hur bildades ni?

Bandet bildades i slutet av 2015. Det började med ett förslag från Ghosty, men hon trodde inte att det skulle bli av på riktigt. Man brukar oftast prata om att starta ett band med kompisar då och då men agerar inte på det. Men Jons tog det på allvar och redan från första dagen började vi planera vilken slags musik vi vill göra och dag två hade vi börjat jobba på vår första låt.

 

Hur skulle ni själva beskriva er musik?

Oftast tycker vi det är svårt att välja genre för vår musik när vi lägger upp det på nätet. Vi influeras stort av 80-talets synthmusik och kallar oss för synthwave, men den är inte det typiska synthwave-soundet heller och lite för nischat för att kallas för synthpop. Vi gillar att kalla det för dark synthwave. Med mörka synthslingor och hemsökande sång syftar vi på att fånga en apokalyptisk, dystopisk känsla.

 

Hur ser arbetsfördelningen ut mellan er?

Det är faktiskt inte den klassiska arbetsfördelningen som man tror utan vi jobbar båda aktivt med komponering, arrangemang och så. Visst händer det att Jons jobbar mycket mer med att programmera synthar och mixa medan Ghosty håller på mer med med låttexter och allt administrativt som att promota, boka gigs, sköta sociala media konton, göra musik videos. Men ändå har vi stor inflytande över de rollerna. En roligt grej är att Jons kan överarbeta och prova att lägga till nya saker hela tiden medan Ghosty ser till att saker förenklas och tar bort saker som inte passar genren.

   Vi har även ganska olika musikaliska bakgrund. Jons är utbildad pianist som inte lyssnat på mycket populär musik medan Ghosty är en självlärd bassist som har turnerat i flera år under åren hon bodde i Istanbul och har växt upp med att lyssna på mycket olika genrer från pop till indie, psychedelic till hardcore. Det gör att vi kompletterar varandra och kan ta olika ingredienser till bordet. Det är också så att Jons tänker mer på musikteori medan Ghosty går på magkänsla och inte begränsar sig till regler.

 

Vad inspirerar er till att göra musik?

Världen. Allt som händer i samhället. Flera av våra låtar har politiska innehåll. The War, som vi har gjort en musikvideo med djurrättsaktivisterna Tomma burar, handlar om djurförtryck och att försöka vara en röst för djuren. Revolution handlar mycket om allt hemskt som hänt i politiken i världen under senaste åren och att vi inte tänker stå ut med det hur länge som helst. Black Holes handlar om stressen om att vara fast i systemet genom att jobba i vanliga jobb och följa reglerna som skapas samt att gå ut ur dem. Street Fright handlar om att vara kvinna och att gå ensam ut i natten och vara rädd för män vilket är nånting som de flesta kvinnor upplever och är även en sak som måste göras nånting åt. I kommande EP:n ska vissa låtar ha liknande innehåll men det kommer även ett par som handlar om mer personliga saker. Den nya låten The Unraveling exempelvis har personligt innehåll låttextmässigt.

 

Har ni några influenser?

Det är klart! En av båda våra största idol är Geoff Barrow. Vi avgudar både hans arbete med Portishead och även Drokk OST som han har gjort med Ben Salisbury. Även dem andra i Portishead dvs Adrian Utley och Beth Gibbons är våra hjältar.  Annars har vi inflytande från båda mer grundade och nyare artister. Bland annat kan man räkna SURVIVE, John Carpenter, Com Truise, Power Glove, Kavinsky, Daft Punk, Air, Ladytron, Goldfrapp, Chromatics, Glass Candy, Electric Youth, Grimes, FKA Twigs. Från Sverige gillar vi Kite och Dungen särskilt mycket.

 

Ni släppte nyligen singeln ”The Unraveling”. Tidigare i år kom EP:n ”Black Holes”. Finns det en plan eller släpper ni bara musik när ni känner för det?

Låtarna på EP:n Black Holes är låtar som vi gjorde sedan vi startade bandet. De gjordes i en period när vi försökte hitta vårt sound. Under tiden flyttade vi dessutom från Sverige till Tyskland och Frankrike och sedan tillbaka till Sverige. Det känns lite i låtarna att alla är lite olika från varandra liksom olika ställen vi bebodde. Nu när vi känner att vi hittat vårt sound har vi känt oss lite för ivriga för att släppa ny musik som vi känner ska representera oss bättre. Egentligen hade vi tänkt släppa nya EP:n redan nu på hösten men vi bestämde oss att flytta den till våren så att vi kan bland annat ansöka till festivalerna för att spela under sommaren för att promota den.

 

Vad jobbar ni med för teknik? Hårdvara … mjukvara?

Vi jobbar med både och. Vi har ett par analoga synthar där favoriten är Dreadbox Erebus, men använder också synthar i datorn. Låtidéerna kan växa fram på gitarr eller piano. På vår senaste låt kunde vi äntligen spela in sången i en riktig studio, innan dess spelade vi in hemma. Allt mixas i slutet i datorn. Det känns egentligen helt fel att göra musik framför en datorskärm, men alternativet är tyvärr för dyrt.

 

Vad händer här näst?

Vi har just släppt vår första singel från kommande EP:n. Vi tänker släppa en till singel runt februari och sedan släppa EP:n kring april. Vi hoppas på att släppa även i fysisk form den här gången då vi har fått efterfrågan om det. Sedan kommer konserter. Under hösten spelar vi lite i Sverige och i april åker vi till England och spelar i Artefaktor Live 3 i London. Det tillkommer flera gigs snart så de som vill se oss live får gärna följa oss på Instagram eller Facebook för att inte missa information om det.

 

 

Du kan lyssna på Aux Animaux senaste singel "The Unraveling" på Spotify!

 

 

 

Det känns lite i låtarna att alla är lite olika från varandra liksom olika ställen vi bebodde. Nu när vi känner att vi hittat vårt sound har vi känt oss lite för ivriga för att släppa ny musik som vi känner ska representera oss bättre.

Under hösten spelar vi lite i Sverige och i april åker vi till England och spelar i Artefaktor Live 3 i London.

COPYRIGHT (C) 2021