Användarnamn: 
Lösenord: 
Registrera ny
Artiklar Artister Skivor / Media Evenemang Instrument Skivbolag  

Artikel

Betyg

Den här artikeln har inte betygsatts ännu.
Rösta

Sök

Sök efter:

Sök i:
 

Covenant (Feat Necro Facility) –

Covenant (Feat Necro Facility) – "Lightbringer" EP

Det tog fyra år, men nu är Covenant äntligen tillbaka med en ny platta. Personligen var jag lite orolig att det skulle bli en besvikelse, för jag var inte helt övertygad av de två nya låtar som jag hörde live i fjol. Därför blir jag glatt överraskad av vad jag hör här.

Betyg: 8

Covenant har fått en vitamininjektion av samarbetet med Necro Facility  - den här låten är grym! ”Lightbringer” drivs av en härligt kraftfull rytm som ackompanjeras av sköna melodier. Covenant har i och för sig här utvecklats mer mot mainstream-aktig elektronisk pop - detta är inte EBM längre, men de behåller som tur är sin typiska stil. Necro Facilitys sångare Henrik Bäckström och Covenants Eskil Simonson sjunger omväxlande och bidrar till en helt ny Covenant-upplevese.

EP:n innehåller fem olika versioner av titelspåret. Originalet och radioversionen är relativt lika, medan Daniel Myers ”dm-rmx” saknar den röstförvrängning som de övriga versionerna har på Henrik Bäckströms röst och har även lite extra ljud och beats. Mest olik de övriga är ”Speedrun”-versionen, som ibland påminner mycket om Seabound och Joakim Montelius ”jm-rmx”. Här har tempot saktats ned och ljudbilden är grövre och mer hotfullt industriell, beatsen tyngre och melodin och sång blivit lite typiskt Covenant-deformerad. Känslan påminner nästan lite om ”Never let me down - aggro mix”, men ibland avbryts maskinsoundet av atmosfäriska stycken som låter lite ambient-aktiga. Jag gillar de flesta varianterna, men de två första är kanske lite väl snarlika för att vara med på samma skiva.

Två bonusspår finns med och de är båda riktiga guldlåtar. ”The Beauty and the Grace” är som ett koncentrat av Covenants två senaste album. Det är en minimalistisk technopop/electronica-låt med en hypnotisk rytm som pulserar i bakgrunden, medan övriga melodier, effekter och trumljud hela tiden stegras i intensitet. Den här låten är kort sagt fantastiskt bra! ”It never seems to end” är ännu mer minimalistisk och experimentell. Den börjar med en enkel liten melodislinga (som påminner om den som finns på Kraftwerks hemsida) över något som kan beskrivas som brus och ”static noise”. Låten bärs sedan upp av Eskils känslosamma sång och ett ökande antal mer eller mindre knepiga ljudeffekter. Några rytmer måste helt klart vara lånade från gamla ”Cryotank expansion”. Kul att Covenant fortsätter att göra lite mer udda grejor också.

Sammanfattingsvis är detta riktigt höjdare och mina förväntningar inför albumet ”Modern Ruin” är numera skyhöga. ”Lightbringer” kommer garanterat att bli en dansgolvsfyllare på electroklubbar världen över. Slutligen går en mycket tacksam tanke till Progress Productions som såg till att Covenant äntligen fick släppt lite nytt material.

Publicerad: 2010-10-19
Författare: Johan Wejedal
Fotograf:

Kommentarer

Skriv kommentar

Reklam

Har du cancer

Radio Virus

synth.nu | Kontakta oss | Medarbetare | Om cookies | Regler | Statistik