Användarnamn: 
Lösenord: 
Registrera ny
Artiklar Artister Skivor / Media Evenemang Instrument Skivbolag  
Hem > Artiklar > Intervju med Vanguard > Artikel

Artikel

Betyg

Den här artikeln har inte betygsatts ännu.
Rösta

Sök

Sök efter:

Sök i:
 

Intervju med Vanguard

Intervju med Vanguard

Efter några år på demostadiet är nu Vanguard aktuella med rosade debutalbumet ”Sanctuary” och har dessutom genomfört sin första livespelning. Jag träffade nyligen bandet för en trevlig pratstund på ett café i närheten av Järntorget i Göteborg.

Kan ni berätta lite om hur bandet bildades?
Jonas: Bandet bildades för ett par år sen när jag (som höll på med musik själv) sökte någon att samarbeta med via forum på Internet och fick då kontakt med Patrik som också höll på själv (i projektet Easily Done). Så det var så det började. Sen träffades vi och började spela in lite grejer ihop och kände att det klickade.

Vad har ni för bakgrunder musikaliskt? Har ni spelat instrument eller är det dator som gäller?
Jonas: Jag har väl försökt att spela lite, jag har varit inne lite på klaviatur och även lite akustisk gitarr. Fast det har väl blivit att man gått den andra vägen kanske – suttit med t ex trackerprogram och så vidare och programmerat mycket musik.
Patrik: Jag har spelat gitarr, piano och även keyboard. Sen började jag också med datorer – jag började med Cubase i en Atari 1040 och vi håller fortfarande på med Cubase, så det är det som gäller för vår del.

Hur gör ni era låtar? Skriver ni dem ihop eller är det var för sig?
Patrik: Det är väldigt olika. En del av låtarna gör vi tillsammans från grunden kan man säga, en del kommer till som en ide från Jonas eller från mig och så bygger vi vidare på det. I slutändan är det alltid båda två som varit med och skapat låtarna.

Gäller det både text och musik?
Patrik: Ja.

Vad har ni för inspirationskällor?
Jonas: Allt man lyssnar på. Är man uppvuxen med synthmusik så blir det ju liksom mycket band i den genren. Men man försöker få en känsla. Det är väl det; när man sätter sig och gör en låt så försöker man fånga en känsla med just den låten. Det är inte nödvändigtvis så att det skall låta på ett speciellt sätt eller att man skall placera sig i ett speciellt fack utan att man vill få fram en känsla med just den låten som man tycker går hand i hand med texten, som passar ihop. Sen är vi ju väldigt svaga för synthspel, synthsolon och så där. Vi vill gärna ha mycket ljud! Mycket gott för öronen så att säga…

Vad är viktigast: att folk gillar det ni gör eller att ni har kul när ni gör det och själva får utlopp för er kreativitet?
Patrik: För min del så tycker jag det är väldigt kul att just som Jonas sa att sitta med alla ljuden och få ihop det; att det skall fungera tillsammans: alla ljudspår, sång och allting. Lyckas man med det så blir det nog automatiskt så att folk gillar det man gör om dom har samma smak som vi. Och det är jätteviktigt att folk gillar det vi gör så klart.
Jonas: Alltså, den kreativa processen är ju liksom vår del av det hela om man säger. Vi har ju suttit i många år innan och gjort musik som aldrig har hittat ut, så det är ju definitivt så att det är roligt med den kreativa processen. Sen om folk tycker om det, det är ju självklart någonting… Alla vill ju ha uppskattning. Det är ett plus – det är jätteviktigt, men när man sätter sig och gör en låt så tänker man kanske inte ”den här kommer många gilla”, utan då är det mer att man själv tycker om den och det känns bra.

Ni tycks ha fått ett ganska bra internationellt gensvar…
Jonas: Ja det är kul! Vi försöker nätverka så mycket vi kan. Jag tror det är väldigt viktigt idag. Man kan nog inte helt förlita sig på att skivbolag och andra skall göra allt åt en, utan man får göra väldigt mycket själv idag tror jag. Så vi försöker höras och synas i lagom mängd – det får ju inte bli FÖR mycket heller liksom, så folk blir trötta på en…
Patrik: Ja, en lagom dos är bra.
Jonas: Men det är jättekul! Verkligen!

Ni fick skivkontrakt med Conzoom Records. Hur gick det till?
Jonas: Det var så att vi var med på en samlingsskiva på Conzoom Records för ungefär ett år sen, Electropop 6, och då hade de en producent som heter Dirk Laux i Tyskland som mastrade den samlingsskivan. Då bestämde vi oss för att samarbeta med honom. Vi åkte ner till Tyskland och gjorde ordning demo-CD:n och så med honom. Han har ju lite kontakter med Conzoom Records och har mastrat mycket av det de släppt, så han skickade vidare våra låtar till Ingo som är VD på Conzoom och han tyckte om vad han hörde så det är den vägen kan man säga. Sen har vi ju skickat ut demoskivan till ganska många andra bolag och fått lite blandade svar, men Conzoom var de som hade den bästa dealen för tillfället, så … ja, det verkar vara ett bra bolag.

Hur seriös är den här satsningen? Kommer det vara en heltidsgrej?
Jonas: Alltså, vi vill ju köra på så hårt vi kan – vi tycker ju musik är det roligaste som finns, så vi vill ju göra så gott vi kan och se hur långt det räcker.
Patrik: Vi kommer ju i alla fall göra en skiva till, så mycket kan vi ju säga. Efter det att vårt debutalbum är klart så känner man ju ett litet tomrum och man vill fortsätta med nånting, skapa, göra nytt. Vi har redan dels gamla låtar som skall bli färdiga och även lite nytt som har blivit skapat under våren som känns riktigt bra. Så det ser vi fram emot!
Jonas: Nu gäller det att försöka få ut denna skivan och få spela live och synas och satsa på det.

Vad har ni själva att säga om albumet?
Jonas: Vi har försökt göra en blandning mellan låtar som är lite mer fartiga och några mer lugnare låtar. Jag vet inte om vi har något direkt koncept, men har försökt välja låtar som passar bra ihop – det är väl en och annan som sticker ut lite, men överlag så är det ganska enhetligt…
Patrik: Det som är på CD:n (till skillnad från download), den är ju ”extended” med två bonuslåtar och de är ju lite mer downtempo – i övrigt så är det ju mest snabba låtar för vi tycker att det känns lite lättare att nå ut med det – även om vi smugit in lite lugnare låtar som vi tycker är starka.

Hur valde ni namnet på albumet?
Jonas: Tanken med namnet ”Sanctuary” är att spegla att man på nåt sätt söker sig till musik - oavsett hur man mår så kan man hitta en fristad i musiken.

Finns det fler spelningar efter Romo-Night inplanerade?
Jonas: Just nu är det inga spelningar planerade, men vi kommer ju att jobba med ett promotionbolag har i Sverige, Lander Music, Tobbes bolag, så vi tänkte börja med Romo Night och sen snacka ihop oss lite med Tobbe och se vad vi kan göra framöver då. Men det är garanterat fler gig på gång – vi vill ju spela nu!
Patrik: Det var ju vår debut på Romo Night, och det är klart att det var en stor spänning att vara med, men nu när den väl är gjord så vill vi spela mer, så förhoppningsvis redan i höst kanske med ett par spelningar till.
Jonas: Om man tänker via bolaget så har de ju mycket kontakter i Tyskland och inte så mycket i Sverige, så jag tror Tyskland är vår stora chans för att man kan få nånting - det är ju bra!

Övriga framtidsplaner?
Jonas: Vi har ju skrivit på för Consoom att vi i alla fall skall göra en skiva till, så det är ju framtidsplanen… Åtminstone en skiva till. Sen är musikvideo någonting som vi håller på att kolla lite på. Det tror jag är viktigt för att nå ut på alla möjliga vis. Och sen bara att försöka synas och höras på rätt ställen så mycket som möjligt. Så det är ju lite det – men först nu är det nya skivan och live som gäller – framför allt att nå ut med skivan.

Något mer ni vill tillägga?
Patrik: Ja, vi hoppas att folk kommer att uppskatta skivan och att vi får ett positivt gensvar!

Publicerad: 2012-06-15
Författare: Johan Wejedal
Fotograf: Johan Wejedal

Kommentarer

Skriv kommentar

Reklam

Har du cancer

Radio Virus

synth.nu | Kontakta oss | Medarbetare | Om cookies | Regler | Statistik