Användarnamn: 
Lösenord: 
Registrera ny
Artiklar Artister Skivor / Media Evenemang Instrument Skivbolag  

Artikel

Betyg

Den här artikeln har inte betygsatts ännu.
Rösta

Sök

Sök efter:

Sök i:
 

Compute – The Distance (Album)

Compute – The Distance (Album)

Det har nu gått hela tre år sedan Compute släppte sitt förra album ”This”, men under tiden som gått sen dess har hon inte legat på latsidan. 2010 startade hon ett halvhemligt sidoprojekt kallat Milderiet, som bl a släppte en fullkomligt genial låt kallad ”Ett Lock, en Grop, en Vägg, ett Slut” (senare även släppt på Computes Soundcloud-sida). 2011 samarbetade Compute bl a med Deadbeat från The Girl och The Robot, vilket resulterade i ett par tre låtar som också finns att avnjuta på Soundcloud.

Betyg: 9

Nu har hon släppt sitt uppföljningsalbum The Distance på Spotify (men den kommer även i en ultrabegränsad CD-utgåva som man får förhandsbeställa). Den övergripande produktionen har skärpts gentemot ”This”, ljuden är klarare och rytmerna har mer punch. Men sången och texterna lika briljanta som någonsin... Den här gången är det lite mer indiepopinfluenser här och där (särskilt i den sista låten ”The ending of you”) - kanske för att Ulrika är också en del av indiepopbandet Lichtenstein? Ibland musiken är extremt minimal, avskalad och förenklad, men tack vare Ulrikas briljanta röst och känsla för att skapa melodier och rytmer funkar det och gör så mycket bra. Visst kan du spåra lite inspiration från tidiga Depeche Mode, Minimal Wave och grupper som Page, Yazoo och andra; refrängen på låten ”Light as a Feather” påminner mig en aning om BowiesAshes to Ashes”, beatet i sångenThis is it” har uppenbara likheter med The Knifes låt ”Like a pen”, och det finns något i låtenShot” som känns som New Orders låt ”Touched by the hand of God”. Totalt sett är det dock inte något annat än äkta Compute rakt igenom. Underbart med andra ord.

Min favorit på nya skivan är bland annatDawning Days”, som kombinerar klassiska EBM-beats (tänk tidiga Front 242) med en underbar ”mulitlayer”-synthpopmelodi och Ulrikas stämsång med sig själv. Gåshud! Allt som allt är detta album ytterligare ett lysande stycke Compute-musik, om än lite kort med bara åtta treminuterslåtar – men det kanske är en Kraftwerk-influens?

 

Compute spelar på Romo Night den 13 juli. Missa inte!

 

http://www.compute.se

https://www.facebook.com/computopia

http://www.myspace.com/compute

http://soundcloud.com/compute

Deadbeat och Compute på Soundcloud: http://soundcloud.com/deadbeatcompute

Publicerad: 2012-06-19
Författare: Johan Wejedal
Fotograf:

Kommentarer

Skriv kommentar

Reklam

Har du cancer

Radio Virus

synth.nu | Kontakta oss | Medarbetare | Om cookies | Regler | Statistik