SYNTH.NU SUMMERAR
The best of 2017

Redaktionen delar sina personliga listor med årets bästa musik.

Dags för den årliga traditionen där redaktionen på Synth.nu bjuder på sina personliga listor över vad som var bäst 2017. Denna gång breddar vi oss ytterligare genom att vi bjudit in en rad vänner som gästtyckare.

Ett stort tack till dem och tack till er läsare för 2017! Häng med oss 2018!

Vilket var årets bästa album?

- GÄSTPANELEN TYCKER TILL!

TORNY GOTTBERG

Progress Productions/Cryo/Project-X

ÅRETS ALBUM -  Thåström ”Centralmassivet”

2017 var i mina ögon ett ganska stelt och trist musikaliskt år. Det fanns liksom inget som riktigt greppade tag i mig på det där sättet jag vill att det skall göra. Visst Midge Ure tolkade sina klassiker på ett föredömligt vis på albumet "Orchestrated", Fever Rey "Plunge" hade också sina stunder och det släpptes en del fräcka boxar med gammalt skit som jag så klart var tvungen att köpa. Men ett undantag återfinns och det bär namnet "Centralmassivet". Varje gång Mr. Thåström släpper nytt vet man vad som komma skall. Ett rätt kompakt mörket. En slags ångest som kommer krypande under huden, något som inte riktigt vill släppa taget. Från första ångade ton i "Bluesen i Malmö" till sista ton i "Natten för det här" så är det han som år 2017 lyckas greppa tag i mig mest.

Albumet känns mer vitalt och spännande än de senare släppen från denna forna Ebba Grön/Imperiet storheten och därför får det bli ÅRETS ALBUM i det Gottbergianska palatset.

JOHAN
ARENBO

Zero Magazine

ÅRETS ALBUM -  Ryuichi Sakamoto ”async”

Ryuichi Sakamoto är en underskattad kultfigur på den elektroniska scenen. På hans meritlista hittas både Yellow Magic Orchestra (Japans svar på Kraftwerk) och samarbeten med David Sylvian, Massive Attack och Señor Coconut, men likväl har gentlemannen från Tokyo förblivit en doldis. Följaktligen har även Sakamotos utmärkta album från 2017, async, aldrig fått den uppmärksamhet det förtjänar. På async varvas ambienta stämningar (à la Brian Eno) med snygga syntmattor (à la Jean-Michel Jarre) och anrättningen kryddas med japansk folkmusik, neoklassicistiskt experimenterande och vokala inslag från ett par stora namn. Vackrare och mer suggestivt än så här blir knappast elektronisk musik.

ANNA ÖBERG

Artist

 

Som gav oss kanonplattan Härsknar  och som vi även intervjuade.

ÅRETS ALBUM -  Me The Tiger ” What Is Beautiful Never Die”

Jag är ju en poppare i grunden och är mycket svag för fina melodier. Detta i kombination med elektroniska grunder och Gabriellas supersköna röst gör att jag lägger min röst på den. Sedan vill jag även göra tillägget att Gary Numans ”Savage (Songs From A Broken World)” är fantastisk!

PHILIP JOHANSSON

Arrangör & DJ (goth, synth etc)

ÅRETS ALBUM -  Hélène de Thoury ”Between Hope & Danger”

Hélène de Thoury är jätteledsen och drar in som en kallfront genom rummet med Between Hope & Danger. Ett mindre optimistiskt, nästan lite cinematiskt arrangerat midtempo-album byggt helt utav mörker och kalla vågor – hu!

KICKI
FAGERLUND

Artisten "BRITA KRISTINA"

 

Som vi även intervjuade.

ÅRETS ALBUM -  Mitch Murder – ”After Hours”

Jag lyssnar nästan uteslutande på retrowave/outrun och synthwave just nu. Och min absoluta favorit inom dessa genrer är Mitch Murder som 2017 släppte albumet After Hours. Jag upptäckte honom via filmen Kung Fury och sedan dess har jag varit helt såld. Till saken hör att detta är en väldigt hemlig artist och producent. Jag vet så mycket som att han är svensk men jag har ingen aning om vad hans riktiga namn är eller vad han har för bakgrund. Hur som helst är han en fantastisk låtskrivare och vad jag förstår skriver han sin musik i trackerprogrammet Renoise som är ett helt annat sätt att skapa än i exempelvis Logic eller Cubase. Han är en stor inspirationskälla för mig soundmässigt och albumet After Hours är en klar favorit i Mitch Murders stora katalog. Nu skulle jag bara vilja veta lite mer om denna mystiska musikant. Kanske något för Synth.nu att gräva lite i?

(Uppdraget accepterat, Kicki! Red.anm.)

Bästa låt: After Hours Run, Betyg: 4 av 5 Unicorns

SEBASTIAN
HESS

Wonderland Records, Electronic Summer/Winter m.m.

ÅRETS ALBUM -  Zynic – ”Neon Oblivion”

Att lyssna på album känns rätt 1987 men eftersom artister envisas med att släppa just album och musiksidor envisas med att göra årslistor på just album så får man väl ställa upp.

Albumet jag lyssnat mest på i år är annars Timo Räisänens album, men det får man väl inte säga på en synthsajt i det här landet. .

(Jodå, om han släpper ett synthalbum. Red.anm.)

 

Men Zynics album får det bli. Klassisk synthpop som etsar sig fast. Nu ska vi bara övertala karln att komma till Sverige också, det har varit ett ”work in progress” några år nu. Gott nytt!

RONNY SVENSSON

Radio Virus, Container 90

ÅRETS ALBUM - Anna Öberg "Härsknar"

Hmmm.... årets platta... ingen lätt uppgift att bara nämna en, men jag gör ett ärligt försök. Mitt stora intresse ligger i den svenska synthen, var i jag även har bäst koll, så mest ärligt blir att välja en svensk platta. Första singeln lovade gott och det var med stor glädje att höra hela albumet när det väl var ute. Fick personligen en promo på Electronic Winter som snurrade hela vägen hem i bilen. Väl hemma har jag lyssnat mer noggrant på låtar och produktion. Plattan är en mix av rå produktion och vackra låtar som gör en dynamisk och organisk livekänsla från 80-talets artister som Daniella Dax, Malaria eller Fad Gadget. Vackra balader varvas med EBM beats vilket förenas i rå industriell äkthet som hörs allt för sällan. Grattis och tack Anna Öberg för albumet Härsknar.

MICHAEL SPÅNGBERG

Radio Virus

ÅRETS ALBUM - FM Attack - "Stellar"

Vill börja med att säga att det var otroligt svårt att välja någon personlig favoritskiva för året så jag får gå på en av de skivor jag lyssnat mest på på jobbet.

Valet Blir FM Attack och skivan Stellar. En rakt igenom välproducerad synthwaveskiva som mixar riktigt bra hitlåtar med en del instrumentala välljudande "mellanspår" som gör att  jag tycker helheten gör det till ett av de bättre albumen från 2017 i genren.

ANDREAS
JISMARK

Andreas Jismark Management (arbetar med Rein, upptäckte Wulfband men har inte hand om dem idag)

ÅRETS ALBUM - Wulfband - "Revolter"

Wulfbands uppföljare till den helt osannolikt bra debuten skulle aldrig bli lätt att göra. Men på det sättet bandet gjorde det imponerade och mer därtill. Det kanske inte är samma jämnhet men topparna är helt enorma. Det här är, föga överraskande, en skiva man inte bara behöver spela på så hög volym som möjligt -man MÅSTE det.

      Jag älskar hur Wulfband utmanar sig själva och sin publik genom att, som i "Kpt. Kaboom" låta som ett Queens of the Stone Age som blivit inlåsta enbart med syntar i en vecka och tvingats göra nåt med det. Sista minuten i den här låten är helt ärligt det hårdaste jag hört, jag spelar det bara om och om igen.

      Wulfband är det hårdaste på hela elektroniska kartan och nu har de gått ett steg mer mot metal om det nu var väldigt punkigt på debutalbumet. Det kanske inte alltid landar på klassiker-nivå men på svenska banan och samtida internationella banan står Wulfband ut rejält och dominerar tungt på albumfronten för tung elektronisk musik 2017 för mig.

ÅRETS 5 BÄSTA VIDEOR

1. Gary Numan ”My Name Is In Ruin”

2. Lizette Lizette – Sober Up (censored)

3. Formatet - "Regressiva"

4. The Mobile Homes – ”It Used To Be Fun”

5. Black Nail Cabaret - "Sister Sister"

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

MATTIAS LARSSON


X Marks The Pedwalk - "Secrets"

Bandet levererar efter 30 år sin bästa skiva i karriären. Elektronisk pop-perfektion.

 

Lucifer´s Aid - "Human Rights"

Calle Nilsson fortsätter att mangla oss med sin industriella EBM på fullängdare nummer två. Håll-käften-musik i sin ädlaste form.

 

Black Line - "Treason, Sedition and Subversive Activities"

En supergrupp med mäster Douglas vid mikrofonen som lite i skymundan släppte sin debutskiva som borde bli en framtida klassiker om det finns någon rättvisa i världen.

 

Lizette Lizette - "Queerbody"

Dansant, kaxigt och självklart är de tre ord som först kommer till mig när jag ska beskriva Lizette Lizettes debut-EP. Poppig body för både kropp och själ.

 

Funker Vogt - "Code of Conduct"

Med en ny sångare vid mikrofonen fick bandets sound en välbehövlig vitamininjektion. Catchy macho-body för både hörlurar och dansgolv.

 

Maschine Brennt - "The Hearing Aid"

När Kraftwerk envisas med att åka runt med sin tramsiga 3D-show för femtioelfte gången istället för att släppa nytt material så är Maschine Brennt räddaren i nöden.

 

Statiqbloom - "Blue Moon Blood"

Amerikanskt projekt som korsbefruktar Skinny Puppys febriga ljudlandskap med Vomito Negros monotona kyla.

 

Rein - "Freedoom"

En electropunkig molotovcocktail rakt in i musiksverige. Joanna Reinikainen spottar och fräser ur sig slagord till benhårda beats. Upp till kamp!

 

Analfabetism - "Skammen"

Att lyssna på "Skammen" är som att göra en resa till en ogästvänlig, dystopisk plats där du är lämnad till ditt öde. En otroligt mäktig industri-platta.

 

Fix8:Sëd8 - "Foren6"

Tyska Martin Sanes imponerande ljudlandskap för tankarna till storheterna från andra sidan atlanten utan att plagiera. Hårt, melankoliskt, distat och melodiöst på en och samma gång.

 

 

LÅTAR 2017

1. Kirlian Camera feat. Eskil Simonsson - ”Sky Collapse”

2. Lucifer´s Aid - ”Future Mess”

3. The Mobile Homes – ”It Used To Be Fun”

4. The Psychic Force – ”Blowback”

5. Dive  -”Far Away”

 

 

 

BENJAMIN KRISTIANSEN

 

X Marks The Pedwalk – ” Secrets”

Det kom många bra album i år men frågan är om inte detta står över dem alla. En helthetsupplevelse som inte går att tröttna på.

 

Anna Öberg – ”Härsknar”

Det finns säkert några som aspirerar på att kallas den svenska synthens prinsessor. Anna Öberg snodde kronan 2017 och började regera. Ett genuint album fylld med dåtid/nutid och viss attityd.

 

Zynic – ”Neon Oblivion”

Zynic fortsätter skämma bort oss med kvalitativ synthpop på tredje albumet.

 

Cruxshadows – ”Astromythology”

Gruppens absolut mest kommersiella album. Fiolerna är nedtonade och de värsta dalarna kapade. Trots det fortsätter albumet att snurra frekvent.

 

Legend – ”Midnight Champion”

Isländska Legends nya album lever upp till förväntningarna. Synthrock när det är som bäst.

 

Eisfabrik – ”Null Kelvin”

Eisfabrik växer för varje album. Om du trodde futurepopen var död bevisar Eisfabrik motsatsen.

 

C-Lekktor – ”Out Of My Way”

Utmanar Hocico på allvar med nya albumet.

 

Marnie – ”Strange Words And Weird Wars”

Marnie från Ladytron klarar sig bra på egna ben.

 

AD:Key – ”Reanimator”

Årets enda album som kan definieras som EBM på min lista. Riktigt bra dessutom.

 

Boytronic – ”Jewel”

James Knights vokala insatser gör att Boytronic fortfarande inte går att räkna bort.

 

 

LÅTAR 2017

1 Kirlian Camera feat. Eskil Simonsson – ”Sky Collapse”

2 Cruxshadows – Singularity

3 Jamiroquai  - ”Automaton”

4 Depeche Mode - Where’s The Revolution

5 T.O.Y. –”The Darkness And The Light”

 

 

 

 

HENRIK KANATIDIS

 

Priest "New Flesh"

Helgjutet debutalbum från en av 2017 års stora överraskningar.

 

Boytronic - "Jewel"

Boytronic är tillbaka med ett lite modernare sound. James Knights gör ett utmärkt jobb vid mikrofonen.

 

Gary Numan ”Savage (Songs From A Broken...)"

”Gammal är äldst” sägs det och Gary Numan visar med all tydlighet var skåpet ska stå.

 

Depeche Mode - "Spirit"

Depeche Mode lämnar som vanligt ingen oberörd. ”Spirit” är helt klart deras starkaste album på flera år enligt mig.

 

047 - "&"

Bra konceptalbum från 047 med olika sångare på varje låt. Linn Öberg och Christian Kjellvander gör starka insatser.

 

Legend "Midnight Champion"

Islänningarna visar att det inte bara är idrott som är en av deras starka sidor. ”Midnight Champion” är kanske inte en renodlad synthplatta men det gör den inte sämre för det.

 

Jonteknik "Skylines"

Inspirerat av städer Jonathan Russell besökt eller vill besöka tar han med sig lyssnaren på en musikalisk europaresa.

 

Lindstrøm ”It’s Alright Between Us As It Is.”

Även om Kygo kanske är det största namnet på den norska musikscenen så är Lindstrøm det bättre och mer erfarna namnet.

 

Perturbator ”New Model”

Synthwaven var inte bara en fluga, den kom för att stanna. Perturbator är ett utmärkt bevis på det.

 

Position Parallèle ”En Garde À Vue”

Blandade synthpop och synthwave med ett mycket gott resultat.

 

 

LÅTAR 2017

1. Priest - ”The Cross”

2. Gary Numan - ”When the World Comes Apart”

3. St. Vincent - ”Los Ageless”

4. Boytronic - ”The Universe”

5. Thåström - ”Körkarlen”

 

 

 

 

GUSTAF HULL

 

Zynic - "Neon Oblivion"

10 låtar av perfektion när det gäller variation och starka melodier.

 

X Marks the Pedwalk - "Secrets"

Bevisar att gamla rävar fortfarande kan prestera något nytt och fräscht.

 

The Midnight - "Nocturnal"

Visade att bandet är kungarna av retro- och synthwave.

 

Empathy Test - "Safe from Harm"

Mid-tempomästarna gör känsloresan outhärdlig och vacker.

 

Priest - "New Flesh"

Årets absolut mest spännande debutplatta. Ghost-mystiken gör inte saken sämre.

 

Orax - "Deeper"

En originell synthwaveplatta med svärta och djup.

 

Wulfband - "Revolter"

Sveriges argaste, tyska vargflock är tillbaka och jag ylar mot månen.

 

Anna Öberg - "Härsknar"

Hon är fantastisk och tillför den svenska synthscenen något unikt.

 

Depeche Mode - "Spirit"

Var är revolutionen? Ja, den uteblev. Men DM:s vilja att göra något nytt gav mina gamla barndomshjältar en plats på listan i alla fall.

 

Agrezzior - "Strike Back"

Klassisk EBM med lika punkiga basgångar som budskap.

 

 

LÅTAR 2017

1. The Mobile Homes - "It Used To Be Fun"

2. Lizette Lizette - "Sober up"

3. Z6B3R – ”Legion 63”

4. Gråzonen - "Genomsnittet"

5. SEADRAKE - "Lower Than This (Someday)"

 

 

 

 

ERIK ÅNGMAN

 

PVT - "New Spirit"

Australiens PVT leverear en underhållande, utmanade skiva fylld av snygga arrangemang. Mmusik med lite tuggmotstårnd som jag ännu inte inte har tröttnat på trots nästan ett år av lyssnande.

 

Biosphere – ”The Petrified Forrest”

The Petrified Forrest är inspirerad av filmen från 1936 med samma namn och visar upp Biosphere från sin allra bästa sida. Stämmingsfylda låtar med väl valda samplingar från filmen som alla målas med alldeles underbara sepiatoner.

 

Fader – ”First Light”

Ett samarbete mellan Neil Arthur från Blancmange och den eletroniska mångsysslaren Benge. Ett bra exmpel på att summan är större än delarna.  Rått, retro, rätt! Elektronisk pop som lika gärna kunde vara från 1979 som 2017.

 

Jori Hulkkonen – ”Don’t Believe In Happiness”

En mycket välproducerad skiva i gränslandet mellan elektronisk pop/ambient och musik för dansgolvet. Jori Hulkkonen går från klarhet till klarhet och väger tungt till Finlands favör i den elektroniska finnkampen.

 

Fever Ray - "Plunge"

Karin Drejer är tillbaks med ett mer upplyftande men samtidigt provokativt album än debuten. En av landets alldeles bästa artister oavsett genre tar inga genvägar utan ger sig inte förrens du bryr dig.

 

Blancmange - "Unfinished Rooms"

Ännu en skiva av Neil Arthur och Benge, den här gången med Neil som huvudlåtskrivare. Unfinished Rooms bevisar att en band som hållt på sedan 80-talet inte alls behöver stagnera och bli tråkigt.

 

Ryuichi Sakamoto – ”async”

Ett av de album över åren som betytt mest för mig under 2017. En blandning av ambient, kostmusik och pianomusik, allt med elektroniska undertoner. Bland det vackraste och mest berörande jag hört på många år.

 

Gary Numan – ”Savage (Songs from ...)”

Gary Numan visar att gammal är äldst och återvänder med Savage till toppen av toplistorna. Ett album som blandar industrin från hans senaste släpp med mer syntar och klassiska Numaneska melodislingor och är det bästa han har gjort på många många år.

 

Boytronic – ”Jewel”

Ännu ett band från forntiden som dyker upp igen och visar hur det skall gå till. Med ny energi och en ny sångare leverar Boytronic ett av årets bästa popalbum. Missa inte sista spåret med en grym cover på U2:s New Year's Day.

 

Black Line – ”Treason, Sedition, And Subversive Activities”

En elektronisk supergrupp med Nitzer Ebbs Douglas McCarthy vid mikrofonen. Ett album som hoppar lite mellan olika stilar men behåller svärtan och en febrig intensitet som är svår att motstå.

 

 

LÅTAR 2017

1. Bottenvikens Silverkyrka – ”Kom Till Högtid”

2. Austra – ”Change The Paradigm”

3. The Horrors – ”Something To Remember Me By”

4. Depeche Mode – ”Cover Me”

5. I Speak Machine – ”Shame”

 

 

 

JOHAN WEJEDAL

 

Position Parallèle – ”En Garde A Vue (LP/CD)”

Fransk minimal-synthpop när det är som bäst med melodier med driv och ett genomgående skarpt råelektroniskt sound.

 

Datapop – ”Pop (CD)”

Välgjord Düsseldorfiana aus Schweden som inte låter som en Kraftwerk-pastich.

 

Page – ”Det är ingen vacker värld men det är så den råkar se ut (LP/CD)”

Eddie struntar i vad andra skall tycka och gör en skiva inspirerad av Numan, Ultravox och tidiga Human Leauge och det låter som Page skall.

 

Anna Öberg – ”Härsknar (LP/CD)”

Anna sopar mattan med många etablerade band - årets överraskning!

 

Austra – ”Future Politics (LP/CD)”

Austra är tillbaka med besked och gör enligt mig sin bästa skiva sen debuten.

 

Marsheaux – ”Rejected demos (Kassett)”

Till och med de ratade låtarna från Ath:Lon håller hög klass!

 

Kraftwerk - 3D (box i många olika utföranden)

Kraftwerk mixar boxarna "Minimimum Maximum" och "The Catalouge" med varandra och resultatet är fullkomligt lysande (förstås)  - även när man inte tittar på liveshowen samtidigt.

 

Hante – ”between hope and danger (LP)”

Hantes album fullkomligen dryper av atmosfär.

 

L'avenir - Soir (LP)

Minimalt, kargt, mörkt, vackert och alldeles lysande.

 

Tegel - Science (CD)

Experimentell minimal-techno från Skåne.

 

 

 

LÅTAR 2017

1. Position Parallèle – ”Mon Juge Allassin”

2. Page – ”Det Syns Ingen Snö (musikälskarversion demo)”

3. Alvar – ”Follow You (sequential experiment remix)”

4. Marsheaux – ”Behind”

5. Austra – ”Change The Paradigm”

 

 

 

MARTIN BRANDHILL

 

Lizette Lizette – ”Queerbody”

Med ett energirikt sound, som påminner lite om Kite mixat med lite body och politisk attityd, har Lizette Lizette gjort årets bästa album 2017.

 

Marnie –  ”Strange Words and Weird Wars”

Ladytrons frontfigur Helen Marnie visar att hon verkligen stå på egna ben som soloartist med hennes andra eminenta studioalbum.

 

Legend – ”Midnight Champion”

Isländsk synthrock när det är som bäst från Islands intressantaste musikexport, likt det isländska fotbollslandslaget.

 

Etage Neun –  ”This Too Shall Pass”

Med 30-årsjubileum i år tycks Magnus, Fredrik och Mattias i det alternativa synthbandet från Ystad ha gjort ett av bandets mest melodiösa popalbum på länge. Har gått varm i bilradion under årets gång.

 

Priest – ”New Flesh”

Dolda av masker och flera liknelser med metalbandet Ghost, har Priest levererat en bra debutskiva.

 

Kaleida – ”Tear The Roots”

Avskalad, minimalistisk och säregen electropop som kommer att bära långt för Storbritanniens mest intressantaste nykomling i genren.

 

Symbion Project – ”Gishiki”

Med inspiration från japanska samurajer som kan föra tankarna till en häftig science fiction thriller, har Kasson Crooker öppnat dörrarna till oupptäckta elektroniska ljudlandskap.

 

OMD – ”The Punishment Of Luxury”

Vem säger att en gammal duo från Liverpool inte kan lära sig nya moderna tricks? Minst lika bra som förra albumet English Electric.

 

Cosaquitos de Globo – ”Humanum”

Årets mest överraskande electropopalbum från Argentinas svar på Vivien Glass.

 

Rein – ”Freedom EP”

P3:s odiskutabla EBM/electropunk-drottning. Likt ett ilsket kärnkraftverk som sprider explosiv och livskraftig energi till folket, skulle Joanna Reinikainen kunna lösa hela eltillförseln i Sverige för en lång tid framöver.

 

 

 

LÅTAR 2017

1. The Mobile Homes – ”It Used to Be Fun”

2. Priest – ”The Cross”

3. Lizette Lizette – ”Sober Up”

4. Slicarus feat. ill-esha – ”After School”

5. Us – ”Tìll the Dying of the Light”

 

 

 

PS: Minns ni 2016? Läs den listan här!

COPYRIGHT (C) 2023