Intervju med

Med en fot i 80-talet och en i nutiden skapar debutanterna From Apes To Angels drömsk, elektronisk pop. EP:n ”New Skin” släpptes nyligen och fick högt betyg av oss. Synth.nu sökte upp duon för en intervju och fick en inblick i tankarna, men också utmaningarna, bakom skapandeprocessen.

Text Gustaf Hull   2017-08-08

Hej From Apes To Angels – vilka är ni och vad gör ni för musik?

Vi heter Millie och Andrew! Hej! Vår musik beskrivs nog enklast som att den har en fot i 80-talet och den andra i 2000-talet. Det menar vi bildmässigt förstås, inte bokstavligen. Men det hade varit kul att skicka  en fot genom ett maskhål tillbaka i tiden och ge Maggie Thatcher en liten knackning på vristen innan hon tog beslut om ännu en beskattning för de fattiga, bara för att ge en vink om hur illa vi tycker om det i framtiden. Det hade kanske inte förändrat hennes åsikt troligen… förlåt, vi pratade om musik, va?

 

Fantastiskt namn förresten – ”From Apes To Angels” – hur kom ni på det?

Andrew: Jag vet inte om vi kom på det eller hört det undermedvetet för länge sen och tänkt att ”det där vore ett bra bandnamn”. Jag gillar tanken om att summera mänsklighetens dåtid, nutid och framtid i fyra ord, ungefär som Stanley Kubrick gjorde med 2001: ett rymdäventyr.

 

Enligt er egen beskrivning, och även min, grundar sig er musik i grupper som DM, OMD, Cocteau Twins och dylika men också många nyare band som CHVRCHES och Purity Ring. Är det ett sound som ni aktivt söker er till är det bara ert sätt att göra musik?

Andrew: Lite både och skulle jag nog säga. Precis som många andra synthwavers så har jag ett förflutet inom rock och metal, men var på jakt efter något nytt. När jag upptäckte den här musiken visade den så många möjligheter för den typ av musik jag tenderar att alltid skriva. När jag komponerar musik i mitt huvud nu för tiden, så hör jag hur syntarna ska låta.

 

Texterna då. Vad har de för generellt budskap?

Millie: I det fall båda av oss skrivit text till en låt brukar jag fortsätta att skriva om det Andrew börjat skrivit om. Om jag har skrivet en hel text till en låt själv så är det oftast för att det är något känslomässigt just jag upplevt och tagit mig igenom som gör att texten blir ett bokslut. När jag sätter text till musik som Andrew skapat så inspireras jag av sinnesstämningen i låten. Texterna väcker starka känslor i mig och det finns låtar som jag verkligen älskar att sjunga på grund av känslorna de triggar i mig. Ord är starka grejer, eller hur?

Jag skriver texterna snabbt.  Set är en enkel och närmast intuitiv process för mig att översätta känslor till ord. Några teman vi behandlat i våra låtar är förlust, brustet hjärta, frihet från din ångest och om att vara fånge i sina egna känslor. Jag tror vi alla skriver om våra personliga upplevelser som människor.

 

Vad använder ni för teknisk utrustning för att göra musiken då?

Andrew: Jag är en teknikdåre. Jag har i stort sett bara min laptop, ett gammalt batteridrivet MIDI-keyboard och några få plugins. Därifrån arbetar jag fram min personliga stil. Jag är dock på jakt efter att utveckla min samling, så rekommendationer är välkomna!

 

Ni har precis släppt er EP ”New Skin” – blir det ytterligare släpp snart?

Andrew: Ja, det är tanken. Vi har några idéer om singlar och ytterligare en EP. Vardagslivet är dock i vägen för tillfället, men vi har rejält med låtar i skåpet som längtar efter att se dagsljuset.

 

Ser vi er live?

Millie: Vi har svårt att ses för att repa och få ihop ett liveset eftersom vi bor i olika städer här i UK. Andrew bor i Kent och jag i Sheffield. Vi båda har småbarn och att få tid från familjen är inte så lätt, men troligen är den största utmaningen mitt hälsotillstånd. Jag har MS och det betyder att jag måste vila med jämna mellanrum och är begränsad med att orka göra saker för länge. Det vore dock fantastiskt om vi en dag kunde göra ett gig till en möjlighet, men just nu är sociala medier välsignelsen som ger oss möjligheten att göra vår röst hörd.

Jag gillar tanken om att summera mänsklighetens dåtid, nutid och framtid i fyra ord, ungefär som Stanley Kubrick gjorde med 2001: ett rymdäventyr.

Jag har MS och det betyder att jag måste vila med jämna mellanrum och är begränsad med att orka göra saker för länge.

From Apes To Angels

Foto från www.vanguardofficial.com

COPYRIGHT (C) 2023