Intervju med Chaos Tamed

"Det går ju tydligen inte att sluta med musik, så det är väl bara att fortsätta"

Text: Gustaf Hull   2023-08-06

Magnus Kalnins är nog ett namn som är bekant för många. Och ett namn som är lika med Colony 5. Ett band som vi på Synth.nu ofta får frågor om och vi uppfattar som väldigt omtyckta och efterlängtade. Nu är Magnus tillbaka med ett soloprojekt - Chaos Tamed. Synthpop, futurepop och EBM i en skön mix. Efter återkommande singelsläpp har han nu släppt låtarna som en platta - Shock Wave - på I/O Music.
Synth.nu ville givetvis veta mer om det här spännande projektet - och vad statusen är med Colony 5.

 

Du har jag bakgrund i – av många älskade och saknade – bandet Colony 5. Hur långt från det bandet är Chaos Tamed anser du?
Jag tänkte aldrig på Colony 5 när jag började skriva eget i det här projektet, jag hade iofs ingen plan heller mer än att experimentera mig fram till något jag själv skulle vilja höra. Det är stor skillnad när man har en befintlig publik och sound som man någotsånär behöver hålla sig till som i fallet med Colony, här gav jag mig själv inga gränser utan föll bara naturligt in i det jag kan och tycker om.


Som parentes – lever Colony 5?

Colony 5 lever definitivt, vi har inte lagt ner det så och det finns en hel del material som både är nyare och äldre än senaste skivan Buried Again och planen var alltid att färdigställa det mellan 2010-2013 nånting men saker kom emellan och det drog ut på tiden. 15 år kan gå fort tydligen. Vansinnigt.


Ok, låt oss då i stället fokusera på Chaos Tamed. Åtta (!) singlar har föregått att du nu släppt debutplattan Shock Waves. Hur har processen sett ut? Var tanken att samla singlarna på ett album eller började det bara med att släppa låtar?

Jag började med en låt och trodde nog det skulle sluta där, försökte hitta ett sound som jag kände mig bekväm i. Därefter rullade det bara på. När man väl sprungit en kilometer så går nästa lite lättare. Jag tänkte aldrig albumformat, med streaming idag erbjuds möjligheten att förkorta sträckan mellan produktion och konsumtion och det är attraktivt för mig både som producent och konsument. Men när tio låtar var färdiga och åtta av dem släppta väcktes ändå idén att samla dem på ett album.


Vad är du mest nöjd med när du summerar plattan?

Jag är nog egentligen mest nöjd med att den blev av, och att det är min produkt från början till slut, jag älskar verkligen att jobba i band men efter över 30 år i olika band behövde jag verkligen göra en helt egen produktion helt utan begränsningar.


Min favorit är ”Forged”! Vilken är din favorit?

Ah kul med Forged, den började som den tyngsta låten på plattan, sen vet i fasen vad som hände, haha. Jag är lite svag för Derelict, det började med den och den förstfödde är alltid speciell.


Har du styrt skrivandet och produktionen åt ett medvetet håll för att skapa just Chaos Tameds ID, eller blir det självstyrande den här typen av EBM/futurepop? Sitter det i ditt DNA?

Jag hade en vag idé i början om vad jag ville göra, men det fungerar sällan så det blev lite vad det blev. Man gör ju miljoner val konstant när man gör en sån här produktion och det är svårt att säga varför man gör varje val, något man gör det man går igång på och jag gav mig själv mer eller mindre fria tyglar.

 

Vad har du för influenser och förebilder?

Kan inte direkt svara på vilka influenser jag har, det är svårt att veta vad man blir influerad av och vad man bara gillar. Det kan ju vara helt olika saker. Jag tror att det jag blir inspirerad av är de som öppnar upp ett nytt perspektiv, ett nytt sätt att jobba eller göra saker. Och det kan vara allt ifrån rent tekniska och experimentella tricks till ackord-vändningar och en sån sak som gränslöshet där man vandrar lite mellan olika genrer och anslag genom olika låtar och även inom samma låt.


Vilka genomgående teman har dina texter?

Inget medvetet genomgående tema, mer än möjligtvis att jag försöker skriva lite diffust och gåtfullt för det mesta. Uppskattar mest sådana texter själv, där man själv lägger in sig i handlingen och drar den vidare. Orden är bara en guide, en hand som puttar iväg båten.

 

Vad jobbar du med för spännande hård- eller mjukvara för att skapa Chaos Tameds sound?

Mest mjukvara, jag har själv väldigt lite hårdvara kvar och trivs jäkligt bra "in the box". Det är vad jag drömde om redan på 90-talet när man brottades med Midi, moduler, sladdar och begränsade interface. Med bra kontrollers som Nektar Panorama P6, Softube Console 1 och liknande har man ändå en hel del av det taktila ifrån hårdvaran.


Du ger ut din musik på I/O Music – hur har det samarbetet uppkommit?

Jag släppte första singlarna hos Esbjörn på Memento Materia, han är en av de absolut bästa människor jag har haft förmånen att lära känna i den här branschen som, om man ska vara ärlig, befolkas av en hel del av tvivelaktig karaktär. Memento är väl inte superaktivt just nu så när jag skulle sätta ihop albumet hade jag lärt känna David ifrån I/O Music och Moist och han är precis på min frekvens och en fantastisk person. Det blev naturligt att släppa hos honom, p.g.a det förhållandet vi har ändå med samarbeten och en privat vänskap.


Framtiden då – vad händer här näst?

Det går ju tydligen inte att sluta med musik, så det är väl bara att fortsätta :) Inte omöjligt att det blir nån Colony 5 release, det vore riktigt kul. Sen har jag ett par andra projekt som är lite poppigare men förstås totalt elektroniska. Chaos Tamed är ett labb och ventil och det kommer man antagligen behöva.

 

 

Det är stor skillnad när man har en befintlig publik och sound som man någotsånär behöver hålla sig till som i fallet med Colony, här gav jag mig själv inga gränser utan föll bara naturligt in i det jag kan och tycker om.

Colony 5 lever definitivt, vi har inte lagt ner det så och det finns en hel del material som både är nyare och äldre än senaste skivan Buried Again och planen var alltid att färdigställa det mellan 2010-2013 nånting men saker kom emellan och det drog ut på tiden.

Jag är nog egentligen mest nöjd med att den blev av, och att det är min produkt från början till slut, jag älskar verkligen att jobba i band men efter över 30 år i olika band behövde jag verkligen göra en helt egen produktion helt utan begränsningar.

Jag släppte första singlarna hos Esbjörn på Memento Materia, han är en av de absolut bästa människor jag har haft förmånen att lära känna i den här branschen som, om man ska vara ärlig, befolkas av en hel del av tvivelaktig karaktär. Memento är väl inte superaktivt just nu så när jag skulle sätta ihop albumet hade jag lärt känna David ifrån I/O Music och Moist och han är precis på min frekvens och en fantastisk person.

COPYRIGHT (C) 2023