Vi släpper faktiskt ytterligare en singel, Bare My Soul, den 21 april.

Tyskland har välkomnat oss med öppna armar. Och rikligt med öl…

Berätta – vilka är Empathy Test och vad är er story?

Empathy Test är två barndomsvänner, Isaac Howlett (sång) och Adam Relf (produktion). Vi bildade bandet i London 2013 och släppte vår första musik 2014. 2016 lades Christina Lopez (trummor) och Jacob Ferguson Lobo (keyboards) till vår liveuppsättning och sedan dess har vi uppträtt tillsammans i hela Europa.

 

Kan man beskriva er musik som elektronisk pop byggd på en synthpop-plattform?

Ja, det är ganska korrekt beskrivning.

 

Båda era EP-släpp Losing Touch och Throwing Stones är grymt bra och nyligen släppte ni singeln By My Side. Kan vi förvänta oss ett album här näst?

Vi släpper faktiskt ytterligare en singel, Bare My Soul, den 21 april. Det datumet är också startskottet för en PledgeMusic-kampanj för att crowdfunda ett album som vi själva avser att släppa den 23 juni.

 

Hur går processen till när ni skriver er musik?

Vi båda tar fram idéer var för sig som vi sedan tar fram och plockar ihop när vi ses. Vi har även en Dropboxmapp där vi delar demos med varandra. Idéerna går fram och tillbaka tills vi har en färdig låt. Det mesta av inspelningen, mixning och mastring sker i Adams sovrum.

 

Texterna då?

Ja, uppenbart så handlar ju låtarna om väldigt olika saker, men ska jag säga att vi har något genomgående tema så är det väl sökande efter empati och förståelse. Precis som vårt bandnamn hänvisar till.

 

Jag jobbar ni med för utrustning?

Vi kör PC och Cubase. Vi är inte så kinkiga med utrustningen så länge den fungerar. Ett ljud kan skruvas hur man vill oavsett vad man använder. Mycket av vår nya musik bygger på samplingar som Adam experimenterat med. Han har hittat intressanta oljud som han skruvat om till harmoniska slingor genom att dra dem genom olika plugins, dränkta med reverb och sänkta i hastighet.

 

Designen av era konvolut är rent ut sagt fantastiskt snygga. Vem gör dem?

Adam. Han är lika mycket illustratör som producent, vilket är bra. Det gör att de visuella elementen går takt i ton till musiken.

 

Vad har ni för mål? Ett kommersiellt genombrott?

Definitivt! Så länge du är din konst trogen, så finns det inga begränsningar för hur långt du kan gå.

 

Ni verkar blivit omtyckta och välmottagna i Tyskland?

Korrekt! Tyskland har välkomnat oss med öppna armar. Och rikligt med öl…

 

Hur ser ni på den elektroniska scenen i UK just nu då?

Det måste börjas titta mer framåt och desto mindre bakåt. Åttiotalet är över!

 

Gillar ni några svenska band?

Lykke Li, Wildhart och Ace of Base.

 

Kommer ni till Sverige något?

Just nu är det inget i vår kalender, men vi vill verkligen spela i Stockholm. Det är den stad som toppar våra lyssningar på Spotify och en grym stad att besöka. Så snart vi hittar ett sätt kommer vi vara där!

 

Ok, men vad händer här näst då?

Som sagt, ny singel ”Bare My Soul” och några turnédatum bokade i Tyskland och Belgien tillsammans med Aesthetic Perfection och William Control. Sen en annan turné med Mesh – även den mestadels i Tyskland och Belgien. Kolla vår hemsida så ser ni alla turnédatum.

 

Slutligen – något ni vill säga era svenska fans?

Ni älskar oss. Vi älskar er. Låt oss få träffas snart igen.

Första gången jag hörde brittiska Empathy Test blev jag helt tagen. Jag fascinerades över bandets stil. Enkelheten och vemodet. Som om synthhjärtat började bulta, men att hjärnan fick något nytt och spännande. Det tog nog inte mer än en timme innan jag tog kontakt med bandet för en intervju. Ett band som nu är ute på turné för att erövra Europa.

Empathy Test

Text Gustaf Hull      2017-03-11

Nyligen släpptes singeln "By My Side" som även innehåller låten "Vampire Town" och två remixer. LYSSNA HÄR!

Foto från www.vanguardofficial.com

COPYRIGHT (C) 2023