Efter att ha börjat intressera oss för synthwave så startade Ismael och Love "ögon av is", som ett sidoprojekt bredvid punkbandet, för att utforska möjligheten att göra något eget i genren.

Text: Gustaf Hull    2022-11-09

Ibland rycker man till. Det hände när jag fick höra KEMI och deras postpunk - på svenska. I oktober släpptes den självbetitlade debutplattan. Bakom bandet hittar vi en Göteborgstrio med lång erfarenhet från en rad olika band. Bekanta dig med bandet här!

 

 

Hallå KEMI! Vilka är ni? Presentera er och vad ni gör för musik!

Vi kommer från många olika band och erfarenheter. Maja har hållit på sedan högstadiet med Makthaverskan och har parallellt haft många andra projekt sedan dess. Ismael och Love har tidigare spelat i metal band tillsammans, gjort en del olika grejer och spelar nu även i ett punkband ihop.

 

Jag skulle säga postpunk och darkwave på svenska – vilket vi inte varit allt för bortskämda med konstigt nog genom åren. Hur bildades ni och vad har ni för förhållande till genren?

Vi instämmer att vi inte varit särskilt bortskämda med band som sjunger på svenska inom wave-genren. Absolut har vi har ju velat göra nåt som vi själva saknat, det var lite därför vi startade bandet.

 

Efter att ha börjat intressera oss för synthwave så startade Ismael och Love "ögon av is", som ett sidoprojekt bredvid punkbandet, för att utforska möjligheten att göra något eget i genren. Maja var till en början med på ett hörn, men ganska snabbt ville vi göra något nytt där alla skulle få ta lika stor plats. Hon är väl egentligen den som har störst konkret erfarenhet av darkwave, eller dödspop som de någon gång har beskrivit Makthaverskan.

 

Vad har ni för influenser i genren?

Det är de gamla vanliga. För drygt ett decennium sedan skedde väl någon form av uppsving inom wave samtidigt som internet gjorde det mer lättillgängligt att hitta även första generationens artister. Vi ville  göra något vi själva har saknat.

 

Visst kan man höra referenser till 80-talets postpunk och new wave, men det finns också något som känns som modern pop. Vad har ni för referenser där?

Vi försöker att hellre göra bra musik än att vara trogen en genre, så vi är väl rätt så breda i våra referenser.

 

Hur ser arbetsprocessen i låtskrivandet ut?

Det kan se väldigt olika ut, lite pusslande hit och dit.

 

Vad jobbar ni med för instrument, mjuk- och hårdvara?

Ganska simpelt. Korg Minilogue, gitarr och dator.

 

Och texterna då? Något genomgående tema som är signifikant för KEMI?

Både ganska personliga men också allmänna. Och kroppsliga. Kemi är ju rätt associerbart så sett.

 

Det självbetitlade albumet kommer 10 oktober. Berätta något om arbetet med det!

Vi hade en tydlig idé från början hur vi ville att det skulle låta. Vi provade att lämna ifrån oss låtarna men valde att ta tillbaka kontrollen. Vi fick lära oss i processen, både att spela in och mixa. Det hela gjorde att allt drog ut på tiden så det känns fint att den är ute nu

 

Hur går tankarna framåt?

Kul att så många verkar gilla det. Vi ser fram emot att ta det vidare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maja har hållit på sedan högstadiet med Makthaverskan och har parallellt haft många andra projekt sedan dess. Ismael och Love har tidigare spelat i metal band tillsammans, gjort en del olika grejer och spelar nu även i ett punkband ihop.

 

 

Intervju med

KEMI

Ganska simpelt. Korg minilogue, gitarr och dator.

COPYRIGHT (C) 2023