Ingen mäsklig popsynthare har väl missat vårens mest spännande debutanter? NORDIK SONAR är en ung duo från Stockholm som blåser nytt hopp i synthpopscenen. Synth.nu ville givetvis veta mer och kontaktade bandet för en intervju.

Gustaf Hull   2016-04-17

Intervju med
NORDIK SONAR

Ok, först av allt– presentera er, Nordik Sonar!

Vi är en duo på två killar, Linus Erlandsson och Benjamin Trossö, från Stockholm som gjort musik tillsammans i snart två år. Eftersom att vi är två som skriver och producerar lyckas vi tillsammans skapa ett sound som vi båda bidrar till och som vi älskar att jobba med. Vår inspiration hämtas till största del från den moderna elektron och från 80-talets harmoniska synthpop.

 

Vad betyder ert bandnamn?

Tanken med namnet var att vi utifrån vår geografiska punkt här i Norden vill nå ut med vår kreativa längtan och vår kärlek till musiken. Ungefär som ett ekolod som pulserar vår musik ut till lyssnaren vilket förhoppningsvis generar glädje.

 

Er nya EP ”LYNX LYNX” ställer verkligen ner skåpet ordentligt när det gäller synthpop. Både i Sverige och internationellt. Hur länge har ni slipat på den här debuten?

Vi började skriva material hösten 2014 vilket sedan började resultera bland annat i spåren på LYNX LYNX. Processen har emellanåt varit kreativt intensiv, framförallt efter singelsläppet med ”Free from Time” som gav blodad tand.

 

Helt ärligt – det var länge sen synthpop från i alla fall Sverige lät så här snyggt och välproducerat. Var har ni ställt siktet? Internationell karriär?

Absolut, vi har skrivit låtarna för en bredare publik än bara Sverige. Drömmen är ju att slå runtom i vida världen.

 

I er musik finns spännande referenser som gör att man inte kan låta bli att tänka på Erasure, Pet Shop Boys och gamla hederliga Secret Service. Är det influenser eller finns det andra – moderna band – som ni inspirerats av?

Som vi sa tidigare så har vi ett ben i synthpopen och det andra i den moderna elektron. Och förutom de gamla godingarna inspireras vi också av artister som Röyksopp, HAERTS och Robyn som vi båda älskar på grund av deras tydliga arpeggiobasar, melodier och melankoliska arrangemang.

 

Hur fungerar låtskrivarprocessen i Nordik Sonar?

50/50 eftersom vi båda är delaktiga från och till i alla processer, där den ena avslutar tar den andra vid. Vi hjälper varandra med både text och musik och våra olika erfarenheter kompletterar, vilket känns skönt och gör att vi båda vågar ta ut svängarna lite extra.

 

Vad betyder texterna för er musik?

Vi lägger stor vikt i texterna, både för att lyfta melodierna men också för låtarnas tyngd. Många texter i dag berör oftast bara ytan men vi vill gärna genom vår musik nå djupare och använder därför ibland oss själva som källa. Budskapet och berättelsen i LYNX LYNX handlar om olika delar av en ung människas resa och känslor som vi lär oss hantera under resans gång.


Det är ett visuellt väldigt snyggt konvolut till Lynx Lynx. Jobbar ni mycket med det visuella?

Vi har alltid haft tydliga bilder när det kommer till det visuella och vi tycker det är viktigt. Inte bara för ögat men främst för att vi vill visa på ett helt koncept. LYNX LYNX står för lodjur på latin och djuret i sig är så mytomspunnet och vi ville göra det rättvisa genom att använda dess miljö som inspiration för EPn, därav omslaget.


Kan vi få se ur live i sommar? Eller när?

Yes, vi har planer på flera gig runtom i sommar, och förhoppningsvis blir det så. Mer konkret information kring livegig kommer med tiden på våra sociala medier.


Kommer det en platta eller liknande?

Vi vill inte avslöja för mycket men vi arbetar på nytt material, kanske blir det en singel eller vem vet, ett dubbelalbum. Hursom så älskar vi det vi gör och båda lokatterna har sannerligen fått blodad tand av lyckat EP släpp!

 

 

Vill du läsa vår recension på LYNX LYNX - klicka här!

"Tanken med namnet var att vi utifrån vår geografiska punkt här i Norden vill nå ut med vår kreativa längtan och vår kärlek till musiken."

"Vår inspiration hämtas till största del från den moderna elektron och från 80-talets harmoniska synthpop."

"Vi vill inte avslöja för mycket men vi arbetar på nytt material, kanske blir det en singel eller vem vet, ett dubbelalbum."

COPYRIGHT (C) 2023