Ska man försöka hitta någon sorts silverlinje på pandemin så är det att många artister under 2020 låste in sig i studion och producerade ny musik istället för att turnera. Det gör att vi nu börjar se resultaten av dessa ansträngningar sippra ut till allmänhetens beskådande. Så även i fallet William Maybelline, som kanske är mest känd som ena halvan av dark wave-duon Lebanon Hannover, men som nyligen släppt en ny platta med sitt soloprojekt QUAL. För den oinvigde kan QUAL beskrivas som någon sorts rå lo fi-EBM. Det beskriver förstås inte hela bilden av musiken men något som är en röd tråd i produktionen är det primitiva, råa och brutala.

 

Jag bestämde mig för att höra av mig till William över en darrig uppkoppling till Aten där han idag bor för att få höra lite mer om den nya skivan Tenebris in Lux och tankarna kring QUALs musik.

 

Nu när skivan är ute, vad tror du publiken kommer att ta emot den nya plattan?

Jag är väldigt nyfiken på vad folk kommer tycka om skivan! Det nya albumet är annorlunda än de tidigare. Den här gången jag medvetet försökt befria mig från strukturer omkring hur jag normalt skriver och producerar musik. Min målsättning var att låta skapande processen vara så fri som möjligt och låta alla infall och ideer få ta plats.

 

Har pandemin påverkat din musik och ditt skrivande?

Definitivt. Musiken är mitt liv och min karriär. Jag känner mig som om jag bott i en grotta. Förvirrad, ledsen och rädd. Jag tycker den känslan kommer fram på Tenebris in Lux.

 

Du har ett säreget sound, man hör när det är QUAL.

Vad använder du för utrustning i studion?

Jag använder nästan aldrig samma utrustning hela tiden. Jag byter, flyttar runt och försöker hitta nya sätt att använda maskinerna på. Men några prylar som är återkommande är till exempel min Kawai MPC Live, Behringer PRO 1, en rackversion av KORG Wavestation och en Analog Rytm (MK1) från svenska tillverkaren Elektron. Jag har även ett modulsystem med många olika moduler från olika tillverkare. Men på det här albumet använde jag mest modulen Loquelic Iteritas från Noise Engineering. Till det använder jag förstås en del effekter. Den här vändan fick Boss DD500 för delay, Old Blood Noises Reflectorpedal för chorus och Malekkos Downerpedal för alla möjliga intressanta effekter visa vad dom går för.

 

Vilka andra band och artister influeras QUAL av?

Självklart är jag ett fan av Joy Division och alla dom där gamla klassiska banden. Ska jag nämna ett namn särskilt så är det COIL. En modernare akt jag verkligen tycker är bra är SARIN. Jag brukar sitta på bandcamp och lyssna på allt möjligt för att inspireras av olika nya sound. Ett problem är att jag har svårt att komma ihåg namnen på det jag lyssnar på! Så det är svårt för mig att nämna så många namn tyvärr.

 

Kan du beskriva din egen musik och din process för att skriva musik?

När jag skriver musik handlar det mest om olika sinnestillstånd. Jag söker mentalt efter det primala och fundamentalt mänsklig och råa. Det är det jag vill få fram i min musik. Essensen av en rå existens. Jag har ett aggressivt sound. Den brutala romantiken (som i epoken från 1700-1800-talet) är ett uttryck jag använt om min musik. Jag skriver med väldigt stor inlevelse och känner att mina texter närmar sig någon sorts explosiv poesi. För mig är tematik väldigt viktigt. Att jag håller mig till min ide och tar den så långt det går.

 

Har du någon formell utbildning i musik?

Haha, nej. Det har jag inte. Däremot försökte jag studera illustration och design på högskola när jag var runt 22 år gammal. En dag bestämde jag mig för att ta alla mina stipendiepengar och köpta synthar istället. Det är mitt livs bästa beslut! Det gav mig min karriär och ledde också till att jag i förlängningen träffade min fru och fick barn. Det är jag enormt glad över.

 

Då får jag tacka för mig och så håller vi tummarna för att du ska få ut och turnera snart igen!

Tack så mycket, det hoppas jag med!

Det nya albumet är annorlunda än de tidigare. Den här gången jag medvetet försökt befria mig från strukturer omkring hur jag normalt skriver och producerar musik.

Text: Julia Pivén    2021-03-28

INTERVJU MED

Men några prylar som är återkommande är till exempel min Kawai MPC Live, Behringer PRO 1, en rackversion av KORG Wavestation och en Analog Rytm (MK1) från svenska tillverkaren Elektron.

QUAL (UK)

En dag bestämde jag mig för att ta alla mina stipendiepengar och köpta synthar istället.Det är mitt livs bästa beslut!

COPYRIGHT (C) 2023