Intervju med Andreas Brun och Hans Erkendal i
The Mobile Homes

- tillbaka i rampljuset

Aktuella med en alldeles färsk singel, så är åter veteranerna i The Mobile Homes åter på tapeten. På grund av stort intresse från er läsare bjuder vi på en exklusiv intervju med herrarna Brun och Erkendal i bandet. Håll till godo.

Erik Ångman   2016-06-29

Hur kommer det sig att ni började spela tillsammans?

Vi var från början två olika band som höll till i samma replokal. Med tiden så kände vi att vi mer och mer började dra åt samma håll musikaliskt och det slutade sedan med att vi slog ihop våra band och bildade The Mobile Homes. Musikaliskt sett så var det nog egentligen punken och senare Devo och Residents som fick oss att börja spela musik även om det gradvis utvecklades mer till synthpop. I början var det väldigt bisarra föreställningar. Det finns några roliga och halvt sinnessjuka gig i vår historia. En gång så plastade vi in ett litet rum bredvid själva spellokalen, för att sedan låta publiken se konserten genom de inplastade dörrhålen. Under en annan spelning så låg Hasse inrullad som en puppa med en gasmask över huvudet.

 

Vilka var egentligen era tidiga musikaliska influenser?

Sex Pistols, Devo, Japan, Ultravox, The Smiths, Simple Minds, The Cure, senare även Depeche Mode.

 

Hur såg er setup ut när ni började?

I början var vi väldigt influerade av band som Japan och Ultravox och då var vår sättning mer traditionell med trummor, bas och synth. Med tiden blev vi mer och mer elektroniska så det blev bara mer givet att enbart köra med synthar. Det kändes nytt och mer eget. Men även om instrumenteringen har förändrats över tiden så har stommen alltid varit elektronisk. Däremot så har vi alltid skrivit låtarna på piano och gitarr.

 

Så hur ser er musikskaparprocess ut egentligen?

Vi utgår oftast från en enkel grund på en låt som det oftast är Andreas Brun som tagit fram. Sen jobbar vi tillsammans fram låten i olika steg. Patrik Brun och Tomas Majling förprogrammerar låten, sen lägger Hans Erkendal och Sami Sirviö sången, för att sen slutproduceras och mixas av Sami Sirviö.

 

Hur viktiga är texterna till era låtar? Det känns som ni ofta har ett budskap att förmedla, och det är ju något som märks tydligt på er singel Community.

Texterna har alltid varit viktiga, en plats där vi kan uttrycka våra åsikter och känslor. Vi har alltid skrivit precis som vi tycker och aldrig kompromissat med våra skivbolag när det gäller det. Take it or leave it!

 

Hårdvara och mjukvara i studion/på scenen, vad använder ni för olika verktyg där?

När vi började så spelade vi in allt på skolans Tandbergrullbandare. Men genom åren så har vi jobbat med de flesta program. I början var det Atari och nu är det oftast ProTools som gäller. Vi har alltid haft en duktig tekniker med oss. På scenen nuförtiden är det Sami Sirviö som sköter alla backingtracks.

 

Vad har ni för favoritmaskiner i studion?

Roland Jupiter 4, Roland Jupiter 8, Roland Juno 106, Roland JD 800,

E-Mu Emax.

 

Hur ser ni på utvecklingen att det blivit både lättare - tekniskt sett -och billigare att göra elektronisk musik idag än vad det var när ni började? Hur känner ni att det har påverkat den elektroniska musikens utveckling?

Skillnaden nu är väl bara att det är lättare att få ut sin musik. Men det är ju inte lättare att göra en bra melodi. Det kommer tyvärr ut mycket mer dålig musik nu, så det har ju inte bara gott med sig. Skivbolagen hade ju tidigare en större roll när det gällde att sålla bland band och artister. Men självklart dyker det upp mycket ny bra musik också som kanske annars blivit utsållad och inte fått chansen.

 

Vad för musik lyssnar ni på idag?

Vi lyssnar på allt möjligt, både gammalt och nytt. Några exempel är Beach House, Radio Dept. Broder Daniel, Mew och New Order.

 

Vad håller ni på med nu? Vad kan vi förvänta oss från The Mobile Homes inom den närmsta framtiden?

Vi har precis släppt vår singel ”The bitter end” både digitalt och på vinyl och nu är även videon ute.

Under en annan spelning så låg Hasse inrullad som en puppa med en gasmask över huvudet.

Foto Gustaf Hull

När vi började så spelade vi in allt på skolans Tandbergrullbandare. Men genom åren så har vi jobbat med de flesta program.

Vi har alltid skrivit precis som vi tycker och aldrig kompromissat med våra skivbolag när det gäller det. Take it or leave it!

Foto från The Mobile Homes Facebooksida om inget annat anges.

COPYRIGHT (C) 2023