Jonas har en stor förkärlek till elektronisk musik och han startade bandet för något år sedan. Sedan dess har medlemsantalet varierat lite men just nu består vi av den här oheliga duon.

Under mina 16 år på Synth.nu har jag nog aldrig sprungit på "fantasyelectro" tidigare. Sedan går det att diskutera om det är en genre? Men bakom denna formulering finns svenska duon Traces of Men. Gotlänningarna Sofia Nordström och Jonas Moberg gör elektronisk muisk med ambient, techno och darkwave som grundingredienser. Där efter blandar de olika delar  med teman om demoner, ont, gott och oknytt. Nyligen kom första singeln "Valkyria" och i dagarna släpps andra singeln "Kin" till ett kommande album. Vi sökte upp gotlänningarna - mitt i Almedalsveckan - för en intervju.

 

Halloj Traces of Men – Sofia och Jonas! Hur är det på Gotland i värmen?

Som en dröm, äntligen sommar! Fast dricksvattnet börjar ta slut och giftalgerna blommar runt kustlinjerna. Och så Nato och ryssarna då… Men annars är det bra!

 

Ett helt nytt band ska sägas. Berätta – vilka är ni ...

Jonas har en stor förkärlek till elektronisk musik och han startade bandet för något år sedan. Sedan dess har medlemsantalet varierat lite men just nu består vi av den här oheliga duon. Både Jonas och Sofia kommer från popsvängen, Jonas var trummis i 90-talsfenomenet Jumper och Sofia är indiepopparen från Norrland tillika sångerska och gitarrist det lilla bandet I’m On TV. I höstas hade vi vår första spelning och sedan dess har vi fokuserat på att få klart vårt album.

 

Jag skulle säga dansinfluerad darkwave med lite ambient. Vad säger ni?

Vi tycker så himla olika här! Jonas tycker darkwave och techno, Sofia tycker att det är dansvänlig, ambient electropop. Men vi tjafsar om det hela tiden. Darkwave som går att sjunga till? Annars kallar vi det rätt och slätt för vampyrtechno!

 

Vad jag förstår är ni väldigt inne på teman kring demoner, varulvar och annat spännande. Vad an detta tema?

Det är Sofia som skriver texter och melodier och hon har fått helt fria händer eftersom Jonas står för det mesta av musik och prodd. Att skriva om en fantasivärld har varit så befriande, man kan ju säga nästan vad som helst och utforska alla teman. Det gör att musiken blir både spännande men kan även ha ett budskap, exempelvis samhällskritik, klimat- eller krigsångest. Att få utlopp för sina mardrömmar och ha roligt samtidigt.

 

Kommer det att visualisera sig på något sätt? Till exempel live eller i någon video eller så?

Vi är så pass nya att vi bara haft en spelning hittills, något vi gärna gör mer av. När det gäller videos är det något vi utforskar just nu. Vi har AI-video till Valkyria och vi har planer på en ny till vår nästa låt Kin som släpps den 6 juli.

 

Er första singel kom här i juni – ”Valkyria”. Hur har responsen varit?

Lokalt har det varit en del surr och Zero Music Magazine uppmärksammade oss, men det är såklart svårt att nå ut genom bruset. Men vi hoppas och tror att världen är mogen för vår vampyrtechno snart!

 

Och ett album är i kikarsiktet. Kommer senare i år?

Ja! Tio låtar är klara och vi kommer att pytsa ut låtar successivt under sommaren och hösten. Själva albumet som helhet släpps innan årsskiftet.

 

Nu har jag haft förmånen och fått några smakprov från det i förhand och det är mycket moll. Det är ju trevligt, men det också en röd tråd av värme och hopp. Hur ser ni själva på kontrasterna i er musik? Berätta om arbetet med det och era tankar kring det?

Jonas har som regel att ingen låt får gå i dur. Och trots att Sofia oftast brukar strunta i Jonas regler har det ännu inte blivit någon glad låt. Jonas vill ha känslan av filmmusik och som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Sofia vill mest bara få utlopp för alla fantasier om lejon, troll och demoner och göra bra melodier.

 

Ok, hur jobbar ni som artister då? Hur skriver ni er musik?

Jonas har alltid en grund som han jobbar utifrån. Han snöar helt in på ljud och bygger oftast låtarna från samplingar från gamla skivor och filmer. Sofia skriver sen text och melodi utifrån en känsla som Jonas första demo väcker. Eftersom musiken ofta är rätt filmisk är det lätt att fantisera iväg. Sofias man Pär brukar också vara med som ett bollplank i både text och produktion. All sång läggs i Pär och Sofias studio.

 

Och texterna, hur jobbar ni med dem?

Första låten vi gjorde tillsammans heter One Trap, den släpps under hösten. Det var då som Sofia gick loss på vampyrhistorien och bara skrev sånt man inte skriver om i vanlig popmusik. Efter hand har texterna blivit längre, mörkare och rymmer också en hel del samhällskritik. Men den röda tråden har alltid varit fantasy och goth, och det är så befriande att skriva låtar om sirener, medusor och valkyrior.

 

Ni har ju verkligen en fot i dansen och den andra i – ja, säg darkwave eller mörk pop. Är siktet ändå musik för dansgolvet eller hur ser ni på den publik ni vill nå?

Vi vill att musiken ska kunna vara både och, som en klubbpspelning med ett dj-set eller som en fet konsert med videokonst och projektioner. Tänk att få dansa i undergångsstämning men ändå få sjunga av hjärtats lust! Våra låtar har en röd tråd både musikaliskt och textmässigt och vi ser fram emot att få dela den världen i vårt album.

 

Vad händer härnäst då?

På torsdag den 6 juli släpper vi vår andra singel Den heter Kin och handlar om hämnd och att slå ur underläge, att ge igen på de som tagit allt. Vi kommer sedan att släppa typ en singel i månaden, så håll utkik i våra kanaler. Förhoppningsvis har vi några gig till hösten när ni kan se allt in action också!

 

Genom hans produktioner och mina tycker jag vi skapar en bra bredd som även håller ihop bra på skivan och skapar ett intressant sound.

Att skriva om en fantasivärld har varit så befriande, man kan ju säga nästan vad som helst och utforska alla teman. Det gör att musiken blir både spännande men kan även ha ett budskap, exempelvis samhällskritik, klimat- eller krigsångest. Att få utlopp för sina mardrömmar och ha roligt samtidigt.

Text: Gustaf Hull   2023-06-30

"Att skriva om en

fantasivärld har

varit så befriande"

Intervju med nya duon - Traces of Men

 Jonas vill ha känslan av filmmusik och som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Sofia vill mest bara få utlopp för alla fantasier om lejon, troll och demoner och göra bra melodier.

COPYRIGHT (C) 2023