Intervju med
Vanguard

Den svenska duon Vanguard släppte i somras sitt tredje album Never Surrender som överraskade mig positivt. Sådär när vi börjar närma oss slutet på året vågar jag till och med påstå att albumet är ett av de bästa synthpopalbumen som har släppts i år. Inför tredje albumet bytte de skivbolag och soundet utvecklades ytterligare, så givetvis blev jag nyfiken på och veta mer om arbetet med nya albumet och skivbolagsbytet. Det resulterade i en intervju med Jonas och Patrik som utgör Vanguard.

Benjamin Kristiansen   2016-10-10

En del har hänt sedan ni släppte ert förra album Retribution och ni har utvecklats. Ni har bland annat bytat skivbolag som ni ligger på. Vill ni säga något om vad som ligger till grund för bytet?

Vi ville nå ut till en bredare publik och Torben med sitt Infacted Recordings har ett bra kontaktnät. Det är kul att kunna vara en del av hans stall och vi hoppas på mer samarbete framöver.

Vad betyder omslaget på nya albumet Never Surrender för er? Har den en djupare innebörd? Själv tolkar jag det som fågel Fenix som reser sig ur askan och att det kanske finns någon djupare symbolik bakom omslaget.

För oss finns det olika meningar bakom omslaget och symboliken till skivan, men den röda tråden är att aldrig ge upp, att resa sig upp ur askan. Att fortsätta kämpa även när det känns lätt att ge upp.

Nya albumet  Never Surrender känns aningen lite hårdare och bättre producerat än era tidigare två. Hur tänkte ni inför ert tredje album?

Vi har tidigare märkt att vi fått ett lite hårdare och annorlunda sound på våra live-versioner av låtarna och bestämde oss rätt tidigt att försöka ta med oss det till Never Surrender. Dessutom har det känts som en naturlig väg att gå för oss. När det kommer till produktionen så kom vi i kontakt med Rob Dust via Torben på skivbolaget och vi är väldigt nöjda med Robs insats!

Har influenserna ändrats på vägen jämfört med hur ni ville låta på ert första album?

Både och. Influenserna är nog desamma men däremot förändras och förfinas ett sound hela tiden. Vi jobbar ständigt mot att försöka förnya oss och göra förändringar. Vi vill implementera utan att för den sakens skull förlora vår grund. De flesta band har ett visst "grund"- sound som blir deras kännetecken och som de sedan bygger vidare på och utvecklar och så även vi.

Finns det något tema på Never Surrender rent textmässigt?

Texterna på skivan handlar en del om svek och hur man ibland måste gå vidare med saker i livet och inse att allt inte är perfekt för någon. Överlag handlar det även om relationer till andra människor och våra egna tankar kring dessa.

På vilket sätt har ert samarbete mellan er utvecklats med tanke på att ni inte kände varandra innan ni startade Vanguard tillsammans?

Inför Never Surrender har vi jobbat mer på  var sitt håll än tidigare egentligen. Till första albumet Santuary gjorde vi några av låtarna ihop från grunden  då vi träffades och lirade. En del av låtarna på Retribution gick samma väg, men till Never Surrender har det arbetats mer på varsin kammare. Däremot träffas vi och jobbar vidare med idéer och låtar ihop, men själva grundideerna har inte skapats gemensamt på samma sätt som tidigare. Detta beror oftast på tidsbrist, men det visar oss att vi kan arbeta på båda sätten i framtiden och ändå få resultat.

Var Never Surrender färdiginspelad innan  ni bytte bolag?

Nej. Vi hade några låtar på gång då vi bytte bolag men de var långt ifrån färdiga. Arbetet slutfördes allt eftersom. När singeln "I Want To Live" var i slutproduktionen tog resten av albumet form och var helt klart i början av 2016. Sedan dröjde releasen av skivan ytterligare av diverse anledningar fram till sommaren.

Hur mycket har bolagsbytet betytt för den slutgiltiga produkten som blev Never Surrender?

Soundet på albumet har vi ju stor anledning att tacka Rob Dust för och det är nog också det som betytt mest för oss än så länge. Dessutom når Infacted ut lite längre och bredare än vad vårt tidigare bolag gjorde, men det är för tidigt att säga vad det gett oss i det långa loppet.

Torben som har Infacted är själv musiker. Hur pass mycket lägger han sig i hur det ska låta och val av singlar?

Torben är väldigt lätt att jobba med och vi får bestämma till stor del själva både vad gäller låtval, sound och design. Däremot tar vi tacksamt emot all input som han ger oss.

Hur viktigt är det att utvecklas mellan albumen rent musikaliskt?

Jag skulle vilja säga att det är väldigt viktigt att inte fastna allt för mycket i ett och samma sound även om vi medvetet har behålla vår kärna i soundet. För att utvecklas mer till ett eventuellt fjärde album kommer vi antagligen jobba en del på var sitt håll med diverse samarbeten och soloprojekt.

Vem tror ni bryr er mest om er utveckling, fansen eller ni själva?

För våra egen del är det viktigt med utveckling för att hålla kreativiteten och nyfikenheten igång och utåt likaså för att hålla intresset uppe. Förhoppningsvis tycker människor att det är spännande med utveckling, med en grund i det förflutna.

Bryr man sig längre som artist om hur låtarna ligger på ett album med tanke på att många kanske ändå streamar musiken och ändå inte hör dem i den ordningen som de ligger i på den fysiska utgåvan?

Vi är lite oldschool när det gäller placering av låtarna så vi har lagt de som om man ändå lyssnar på ett album. Dock är det, precis som du säger, många som streamar och folk plockar säkert ut sina egna favoriter och struntar mer eller mindre i resten. Vi ser det dock som en helhet.

Hur se framtidsplanerna ut för Vanguard? Har ni några live spelningar inbokade framöver?

Näst på tur är att färdigställa vår andra singel från Never Surrender. Det blir en EP med "A Different Story" där vi har en del spännande remixar på gång och även b-sidorna börjar ta form. När det gäller live spelningar så besöker vi härnäst Synthetic Snow Festival i Moskva i mitten av december.

För oss finns det olika meningar bakom omslaget och symboliken till skivan, men den röda tråden är att aldrig ge upp, att resa sig upp ur askan.

Texterna på skivan handlar en del om svek och hur man ibland måste gå vidare med saker i livet och inse att allt inte är perfekt för någon.

Soundet på albumet har vi ju stor anledning att tacka Rob Dust för och det är nog också det som betytt mest för oss än så länge.

Foto från www.vanguardofficial.com

Näst på tur är att färdigställa vår andra singel från Never Surrender. Det blir en EP med "A Different Story" där vi har en del spännande remixar på gång och även b-sidorna börjar ta form.

COPYRIGHT (C) 2023