Unroyal – ”Mainstream”

ALBUM     Gustaf Hull      2019-10-06

Mer än bra!

7/10

SYNTHPOP / ELECTRONIC POP

Refrängstarka låtar och bra melodier räcker långt.

Unroyal är ett nytt synthpopband från Umeå bestående av duon Henrik Oja och Adam Olofsson. Henrik har en bakgrund som producent och har jobbat med artister som David Sandström, The Perishers, Säkert!/Annika Norlin och kollektivet Heed. Därifrån gör duon ett avstamp in i synthpopen där de vanliga 80-talsklichéerna faktiskt är rejält ställda åt sidan. Det gillar jag.

 

Det här är 10 låtar där melodierna står i centrum. Inte med syfte att briljera med klurig produktionsteknik. Det gör att låtarnas refränger och melodier blir mer framträdande. Sunt. Dessutom bjuds vi på bra sång med framträdande texter.

 

Sedan kan det kanske bli lite opersonligt på så vis att ljudbilden har rätt svagt ID, men det gör inget. Kärleken till låtskriveriet är det står i fokus. Långsiktigt kan det snarare vara en vinstlott att göra en mer tidlös produktion.

 

Det finns många bra låtar att nämna. På ”Ardenne” gästar Jennie Abrahamsson (som är uppvuxen i Sävar, norr om Umeå). En bra låt. ”I’m Still Insane” är, förutom en underbar titel, en låt som för mina tankar till Nik Kershaw. Jag gillar upptempot i ”Adulthood” som även har ett skönt arpeggio och sågtandsbas. För att nämna några.

 

Thomas Hedlund från The Deportees (även de Umeå-band) bidrar med slagverk på albumet. Undra om det är det enda han bidragit med? Ibland finns det nämligen någon ande av The Deportees i melodierna känns det som. Bara en reflektion.

 

Summerat. Umeå – glänser. Unroyal – ett välkommet bidrag till den svenska synthscenen. Mainstream – mer mainstream än klassisk synthpop. Du – ska lyssna och njuta.

SPOTIFY

COPYRIGHT (C) 2021