MOIST

Text: Gustaf Hull       2018-11-13

Ett par blev klara, till och med mastrade och redo för release, men sen gick jag ner i en svacka igen på grund sjukdom och annat jobbigt. Men nu är den klar. Skönt.

Jag gör vad jag känner för och vad som jag tycker passar låten som ska remixas. Inte alltid låten passar i en viss stil. Den jag jobbar med ny är dock som klippt och skuren för ”Moist”.

- tonsättare av hösten 2018

Producenten, remixaren och artisten David Elfström Lilja är en känd profil i musiksverige. Även om den nya plattan "Lavine" är andra studioalbumet så är hans projekt Moist snarare känt för sina exklusiva remixer åt artister som Pet Shop Boys och Imogen Heap. Synth.nu ville veta mer om processen med höstens tema "Lavine" - som vi även recenserade - så vi kontaktade Söderhamnsartisten för en intervju.

 

Välkommen tillbaka David. Hur har processen med ”Lavine” varit?

Tack! Ja den processen har varit lång och gått i stora vågor. Började några år sedan att göra låtar. Ett par blev klara, till och med mastrade och redo för release, men sen gick jag ner i en svacka igen på grund sjukdom och annat jobbigt. Men nu är den klar. Skönt.

 

Du släppte ”Temporary Instrumentals” 2014. Hur har fokus varit på Moist sedan dess?

Jo, det har funnits där men det har varit mest remixar av diverse slag som fått kommit fram, det egna stannade som sagt av. Remixarna likaså för ett par år sedan. Var två år sedan jag gjorde en remix sist men sitter precis nu och remixar för release december eller januari.

 

Jag uppfattar ”Lavine” som ett mer renodlat album där låtskriveriet fått ta mer plats än tidigare när det inte är gästvokalister på alla spår. Mer extrakt av Moist. Håller du med om det?

På första albumet ville jag så mycket och ville jobba med allt och allt vilket resulterade i ett väldigt spretigt album och framförallt alldeles för långt. 17 låtar. Fattar inte vad jag tänkte. Så denna gång blev de att försöka hålla en röd tråd soundmässigt och låtmässigt.

 

Remixer är ju annars en väldigt stor del av Moists värld. Är det inte svårt att veta vad Moist har för röst när det bara är Moist? Du ”lånar ju ut” din röst när du remixar?

Har funderat mycket på det där själv om jag vattnar ute namnet för mina remixar är allt från softa chillgrejer till synthpop till nåt helt annat. Jag gör vad jag känner för och vad som jag tycker passar låten som ska remixas. Inte alltid låten passar i en viss stil. Den jag jobbar med ny är dock som klippt och skuren för ”Moist”.

 

Du samarbetar med Maria Marcus igen – och bara henne. Varför blev hon rösten utåt?

Allt började mer eller mindre med Maria, jag hade en massa låtidéer som jag inte tyckte var nåt att ha och jag jobbade med Maria med designsaker i och med att hon släppt en låt som var med i filmen Wallander Mastermind. Vi snackade om att hon kanske skulle prova sjunga och det gjorde hon och var väl då jag insåg att ”shit, det här kan ju faktiskt bli nåt”. Älskar Marias röst och hon är världens bästa låtskrivare så det är en ära att få jobba med henne.

 

Hur fungerar processen er emellan när du skriver musiken?

Maria bor på i Palma och jag i lilla Söderhamn och vi har aldrig jobbat tillsammans i en studio eller på samma plats så som det blir nu skickar vi idéer fram och tillbaka och Maria spelar in och fixar sången i henne studio och jag fipplar synthar och annat här hemma och så skickar vi fram och tillbaka.

 

Vilken gemensam nämnare skulle du säga att urvalet av låtar blev för att skapa ”Lavine”?

Ja det var ganska enkelt med urvalet för vi gjorde dessa låtar nästan i ett och allt vi gjorde hamnade med på skivan så det finns tyvärr inte en hög låtar till liggande som ”inte kom med” som kanske kan användas framöver.

 

Hur har du valt hålla samman ljudbilden? Det är mycket piano, men jag tänker på produktionen tekniskt runt den?

Inget medvetet direkt, det är nog mer mina tillkortakommanden som gör att det låter lite lika. Haha. Traces, Cold och Firefly fanns i demostadiet när förra plattan släpptes så dom har hängt med länge. Det hör man också på att dom andra sju låtarna är väldigt pianobaserade även om det är en massa synthar ovanpå och det är inte dom tre. Så nånstans på vägen ändrades väl den kreativa processen.

 

Har du satt upp några konkreta mål framåt – nu med en aktuell platta ute?

Har funderat massor på vad jag ska göra nu. Har 1000 idéer på andra projekt men vill ju såklart få mer fart på Moist. Men jag tar det ganska lugnt då min musik inte riktigt är samma färskvara som top-50-hitsen. Snackar med en person i UK som vill hjälpa mig få ut musiken där och några andra viktiga länder. Älskar Sverige men kanske inte helt rätt klimat för min musik här... eller så är det det.

 

Du har ju gjort officiella mixar till Pet Shop Boys, Imogen Heap med flera. Kommer ”Lavine” påverka ditt sätt att remixa i kommande projekt? Kommer du ta nya vägar?

JA! Jag har precis som du var inne på tidigare att kanske se över mitt sound och stil av remixar så det blir lite mer röd tråd soundmässigt. Tog en paus i remixandet precis för att svara på dina frågor och när jag slänger igång det lilla jag gjort samtidigt så skulle remixen lätt kunna passa in på Lavine...

 

Har du några nya spännande remixuppdrag på gång?

Har fått några förfrågningar, jag brukar aldrig tacka nej, det har bara hänt en gång förut för låten var så ofantligt dålig så kände att jag inte ens orkade lägga ner tid på den remixen även om den var väldigt creddig. Så för tillfället har jag bara en remix jag jobbar på, tänkte kolla av lite kontakter om det fanns några fler skoj uppdrag men annars fokuserar jag på att få lite roliga remixare av mina spår. Har ju blivit att man använt samma rätt mycket för det är nära och kära vänner men håller på att diskutera med min husgud nu om att han ska välja ett spår från platta och remixa. Ganska skön känsla att veta att husguden man haft sedan man var 10 år sitter hemma och lyssnar på Lavine.

 

Vad händer här näst i övrigt?

Avslutet med albumreleasen som legat och pressat på i många år nu är så skönt att jag tar det soft. Tänkte bygga om lite i studion och skaffa lite nya leksaker som alltid ger fin inspiration. Annars är det bara OLW Ostbågar och soffan som gäller...

 

 

Du kan lyssna på Moists nya album "Lavine" på Spotify!

 

 

 

Har funderat massor på vad jag ska göra nu. Har 1000 idéer på andra projekt men vill ju såklart få mer fart på Moist. Men jag tar det ganska lugnt då min musik inte riktigt är samma färskvara som top-50-hitsen.

COPYRIGHT (C) 2023