SYNTH.NU SUMMERAR
The best of 2018

Redaktionen delar sina personliga listor med årets bästa musik.

Så lider 2018 mot sitt slut och Synth.nus redaktion gör som vanligt sin plikt och summerar musikåret som gått, med skribenternas personliga listor. Precis som förra året har vi även bjudit in kära gäster. Goda vänner och kollegor som vi också vill ska tycka till om årets bästa musik!

Vilket var årets bästa album?

- VÅR GÄSTPANEL MED VÄNNER OCH KOLLEGOR TYCKER TILL!

FREDRIK
DJURFELDT

Artist. Alvar,

Analfabetism, Severe Illusion, Boar Alarm

 

(Intervju här)

ÅRETS ALBUM -  Vitriol Gauge - "Routines"

Om detta varit ett ganska magert år, eller om det är jag inte varit uppmärksam, har jag ingen aning om.

Det bästa som släppts i år är i alla fall Vitriol Gauge – Routines. Anthony, som är herrn bakom namnet, har tidigare gjort sig känd som varandes halva United Front, som möjligen gjorde förra årets bästa skiva. Det är en sån där skiva där det nästan inte händer något alls, vilket i sin tur pågår i nästan en timma och är alldeles, alldeles enastående.

Sen bör man kanske inte glömma bort att Hjärnkultur släppt en hel trave bra prylar i år, och att hà;PEOPLE.3.55 är ute och härjar. Och Compactor. Och Bleed Out. Och oHGr. Och att skulle jag välja årets bästa skiva en annan dag, kanske jag, i all min ambivalens, skulle välja någon av dom istället.

JOHAN
ARENBO

Zero Magazine

ÅRETS ALBUM - Robyn - "Honey"

Vad hade hänt om man kokade en smaklig soppa på Kraftwerk, Madonna och Prince? Förmodligen skulle det låta ungefär så här. Honey bjuder på en skön mix av futuristisk technopop, feta discorytmer och smart elektrofunk. Robyn sitter inte fast i åttiotalet. Robyn låter sig inte styras av några subkulturella regler. Robyn ger mig hopp att den elektroniska musiken faktiskt har en framtid. Tack för inspirationen, Robyn!

GUSTAV JANSSON

Artist. Sturm Café

 

ÅRETS ALBUM -  Position Parallèle -
"Escalier De Service"

Escalier De Service är kanske inte det bästa som Geoffroy Delacroix har kastas ut sig men definitivt en av de finare releaserna i år. Annars mycket kul som släppts tex Sextile fick till en redig bodydiscodänga med "Disco" och Vanligt Folk lyckades skeva till det ordentligt med "Hambo" vilket fick dom att låta bättre är någonsin. Death In June kröp ut grottan efter 8 år och släppte precis albumet "Essence!" som gått varmt senaste veckorna , låter som 1992 igen fast mer organiskt!"

TORNY GOTTBERG

Progress
Productions/
Cryo/Project-X

ÅRETS ALBUM -  Thom Yorke - "Suspiria (soundtrack)"

2018 följde kanske inte helt oväntat i 2017 tecken vad gällde re-issues och box-hysteri. Återigen ett lite småtamt musikaliskt överaskande år för mig personligen. Visst det är ju superfint att Nitzer Ebb samlar sina gamla låtar i en dyr box, Yazoo släpper en box med lite nytt livematerial, DAF kramar ur det sista ur sina klassiker etc. Men allvarligt, jag börjar bli oändligt trött på att spendera xxx-kronor för skivor jag redan har för att få ett par spår extra. 2019 ser mer intressant ut, så jag hoppas på lite överaskningar. Rome släpper ny platta, Acretongue likaså. Så blir nog en fin början på 2019. Årets bästa skiva är i min mening ett soundtrack även om filmen är en remake på Dario Argentos klassiker. Thom Yorks fantastiska soundtrack till "Suspiria" är något av det mäktigaste jag upplevde 2018.

 

PETER JOSEFSSON

Blå Måndag, podden

ÅRETS ALBUM -  Visitor - "Expat"

2018 var ett extremt bra år då det gäller nya album.  Att välja en enda är inte helt oväntat omöjligt. Jag kunde ha valt Alvar, Celldöd, HDLC, Whispering Sons, The Soft Moon, Second Still, Suir, White Birches, Echo Ladies, Qual eller Molchat Doma vars släpp platsat på listan. Mitt val blir Visitor från Edmonton. Philip Trajkovski och Veronica Stefanuiks debutalbum Expat på tyska Detriti Records kunde ha kommit ut 1990. Det doftar retro och EBM på ett bra sätt. Duon gjorde ett fint set på Kalabalik på Tyrolen i somras. Ledspår: Dissiminate.

ANDERS LJUNG

Blå måndag, podden

ÅRETS ALBUM -  ersms - "ep/ep"

Jag är verkligen helt fel person att fråga för musiktips. Ligger alltid steget efter. Till exempel, den musik som gjorde störst intryck på mig i år var Kate Tempest "Let Them Eat Chaos", och den kom 2016. En fantastisk blandning av synthiga beats och spoken word, med nerv och texter som dryper av engelsk diskbänksrealism. Men häromdagen dök det upp en EP i en Facebook-grupp: ep/ep av ersms. Sex låtar inspelade med en enkel Korg-synth och trummaskin. Trots (eller kanske tack vare) de snäva ramarna känns musiken levande och fräsch. Som ett fan av tidiga PJ Harvey börjar jag återigen uppskatta det lite enklare, opolerade och direkta i ljudhavet av musik som putsats till perfektion.

MÅNS JONASSON

Blå Måndag, podden

ÅRETS ALBUM - Zanias - "Into the All"

Jag har väntat på Zanias skiva efter att ha lyssnat sönder både Keluar och Linea Aspera där hennes röst trollbinder kalla beats. När hennes nya soloskiva äntligen kom var den först en besvikelse, men växte enormt efter några lyssningar. Det flummiga soundet påminner mig om Bel Cantos bästa stunder, och även om Zanias inte når upp till samma nivå som tidigare fortsätter hennes fantastiska röst att fånga en magisk stämning.

DAVID ELFSTRÖM LILJA

Artist, producent. Moist

 

(Släppte plattan Lavine och vi gjorde en intervju med David)

ÅRETS ALBUM - aYia - "aYia"

För två år sedan begav jag mig iväg till Island och Iceland Airwaves-festivalen. Hela Reykjavík kokade 5 dagar. Över 230 artister/grupper på plats som spelade lite överallt från stora scener, bokhandlar, skyltfönster, cafér till containrar... Ofantligt mycket bra musik och den elektroniska scenen är fantastisk på Island. Några av favoriterna jag såg var Sin Fang, Gangly, Samaris, Karó, Björk, Vök... men blev helt golvad av aYia. Lång väntan och efter två år släpper dom albumet med låtarna dom spelade på festivalen. Älskar't!

MAGNUS HEDBERG & IDA GYLLENSTEN

Medlemmarna bakom bandet Dreaming of Islands

 

(Som vi intervjuade i år)

ÅRETS ALBUM - Nils Frahms - "All Melody"

Vi enades ganska omgående om att en gemensam favorit i årtveklöst har varit Nils Frahms All Melody. Lekfullt, sorgset, stundtals dansant och extremt vackert producerat i mytomspunna Funkhaus studion i Berlin. Frahm har alltid varit en mästare på sina nakna och smått sorgsna pianostycken och hypnotiska synt-arpeggion. På plattan smälts allt detta samman till en elektroakustisk symfoni med minimalistiskabeats, orglar och trotjänaren Juno-60 som bland annat driver titelspåret All Melody, en orgie i bandeko, rhodes och Juno-arpeggion som man ofrivilligt gungar med till. Vi såg honom live i Köpenhamn när han turnerade med plattan och det var magiskt att se honom återskapa skivans komplexa och storslagna ljudbild. Det är dessutom en skiva som förtjänar att höras kronologiskt från start till slut. Så årets skiva och liveupplevelse enligt oss. Gott nytt år!

 

PS. Ida gillar även Sarah Klangs Love in the Milky Way väldigt mycket och Magnus gillar Jon Hopkins Singularity.

 

PS: Minns ni 2017? Läs den listan här!

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

MATTIAS LARSSON


Dødsmaskin – "Fiende"

Norges finest levererar en av de bästa industriplattor jag hört. Mörkt, hårt och taktfast för både stora och små.

 

Leæther Strip – "World Molæster"

Claus Larsen levererar karriärens näst bästa skiva efter 30 år i branschen. Respekt.

 

Alvar – "I Sew a Blanket of All the Broken Clouds"

Svängigt mörker möter maskinell kyla när Sveriges mest egensinniga band till slut gör allt rätt.

 

Statiqbloom – ”Infinite Spectre”

Stora melankoliska ljudlandskap vävs ihop med tunga beats och skapar bandets hittills finaste stund.

 

Unisonlab – ”Electrometric”

Plonk-kollektivet skämmer än en gång bort oss med finfin Kraftwerk-influerad maskinpop. Unisonlabs funkiga rytmer är som balsam för själen.

 

Maschinenkrieger KR52 vs Disraptor – ”Riot”

En av de hårdaste skivor jag lånat ut mina öron till. Rytmisk mangel-noise som får Dive att framstå som Pet Shop Boys vid en jämförelse.

 

Analfabetism – ”Kniven Sitter Kvar I Bonden”

Fredrik Djurfeldts dödsindustriambient tar mig med på en inre resa. Musiken är som en dödsryckning från en döende civilisation och det går inte att slappna av en enda sekund.

 

Celldöd – ”Fragmenterade Minnen”

EBMfunktechnoacid, någon? Herr Karlssons monotona och skeva dansmusik blir bara bättre för varje ny release.

 

Control – ”Blood Will Reign”

Controls sinnessjuka industrimuller har den här gången blivit mer ambient, men skrämmer fortfarande skiten ur de flesta.

 

Struck 9 – ”Ritual Body Music”

Colombia är inte bara kaffe och…Shakira. De lyckas även göra EBM great again. Influerat av 90-talets melodiösa electro och techno gör de årets mest upplyftande body.

 

 

LÅTAR 2018

1. Spark! – "Två Mot En"

2. Lucifer´s Aid – "Apart"

3. U96 feat. Wolfgang Flür – "Zukunftsmusik"

4. Leæther Strip – "Odium"

5. Wulfband – "Kpt. Kaboom"

 

 

 

HENRIK KANATIDIS

 

The Prodigy – ”No Tourists”

Gammal är äldst och visar var skåpet ska stå. Klyschigt men sant.

 

Henric de la Cour – ”Gimme Daggers”

Årets bästa skiva av en svensk artist utan konkurrens.

 

Chris Liebing – ”Burn Slow”

Trivsamt mörker.

 

Familjen – ”Kom”

En mörk ögonblicksbild av dagens samhälle men med en strimma av hopp trots allt.

 

Blastromen – ”Cyberia”

Finländarna visar att de kan sin electro.

 

Tommy ’86 – ”Freedom To Obey”

Synthwave är här för att stanna.

 

Funker Vogt – ”Wastelands”

Tyskt sound så att det förslår men det är så här Funker Vogt ska låta.

 

Azure Blue – ”Fast falls The Eventide”

En av årets stora överraskningar.

 

Vive La Fête – ”Destination Amour”

Min franska är minst sagt knackig men melodierna gör ändå det här till en av årets skivor.

 

Orbital – ”Monsters Exist”

En comeback som heter duga av bröderna Hartnoll.

 

 

LÅTAR 2018

1. Rex The Dog – ”Crasher”

2. Maj Monet – ”Solina”

3. Bottenvikens Silverkyrka – ”Många Lågor”

4. The Mobile Homes – ”The Final Party”

5. The Prodigy – ”Light Up The Sky”

 

 

 

 

GUSTAF HULL

 

Johan Baeckström - "Utopia"

Johan lyckas sätta ihop en härlig, välproducerad platta med en rad  underhållande låtar helt enkelt.

 

Henric de la Cour - "Gimme Daggers"

Gothmörkrets furste kom tillbaka med en samling smärtsamma låtar.

 

The Midnight - "Kids"

Retrowavekungarna kan inte sluta att skapa hits. Tack för det!

 

You Drive - "You Drive"

Synthwavesmäktandet electrolåtar som har stor karaktär och känsla.

 

Kennelklubben - "Kennelklubben"

Kom in här på slutet och rörde till allting på listan - men får en välförtjänt femteplats för bra låtar med texter som berör.

 

Seadrake - "Isola"

En väldigt bra och välproducerad platta med hittiga låtar.

 

Moist - "Lavine"

David Elfström Lilja tonsatte hösten 2018 åt mig.

 

Struck 9 - "Ritual Body Music"

Technopunkig EBM som för tankarna till belgiskt 90-tal.

 

Mono Dancer - "Nodes"

Med risk för att den här lilla låtskatten går potentiella lyssnare förbi så vill jag lyfta den på min lista. En svensk artiskt att hålla koll på framöver.

 

The Land Below - "These Are Not Mine"

Snygga tolkningar av kända - och mindre kända - låtar.

 

 

LÅTAR 2018

1. Agent Side Grinder - "Stripdown"

2. Lädret - "Förjävligt"

3. Timecop1983 - "Back To You"

4. Junior Brielle - "Forever & Ever"

5. Spark! – "Två Mot En"

 

 

 

 

ERIK ÅNGMAN

 

Aphex Twin - "Collapse EP"

Mr. James visar att gammal är äldst med denna nästan perfekta IDM EP som borde finnas i varje seriös musiklyssnares skivsamling.

 

Henric de la Cour - "Gimme daggers"

Efter sju sorger och åtta bedrövelser är HDLC här igen med sin bästa och mest genomarbetade platta hittils.

 

Fischerspooner - "Sir"

De är tillbaka - och vilken comeback det är! Lika slickt och välproducerat som genomtänkt och begåvat.

 

Alvar - "I Sew a Blanket of all the Broken Clouds"

Det är mörkt. Det är hårt. Det är bra. Alvar tar de första stegen mot de stora scenerna.

 

Emika - "I'm Falling In Love With Sadness"

Högkvalitativ elektronisk pop långt bättre än de flesta andra akter i genren. Smart, snyggt, kompetent.

 

Blancmange - "Wanderlust"

Blancmange med Benge bakom spakarna visar att man kan fortfarande var intressant och relevant, långt, långt efter bandet startade.

 

Gudrun Gut - "Moment"

Drottningen av Berlin-electronica är tillbaks med ett album som andas lika delar mörka dansgolv som mer experimentella utflykter - allt av högsta kvalitet.

 

Jon Hopkins - "Singularity"

Just när man tror att han inte kan bli bättre så blir han det. Så vackert att det gör ont.

 

Creepshow - "Mr Dynamite"

Skevt och svängigt när några av branschens åldermän släpper loss i studion och tar oss med in i en musikalisk creepshow.

 

Kennelklubben - "Kennelklubben"

Nostalgin och lokalpatriotismen är hög och lika så är pophantverket och låtskrivandet. Jag passerar Chapmans Torg och ger grönt ljus för syntpop-duon från Göteborg.

 

 

 

LÅTAR 2018
1. Agent Side Grinder - "Stripdown"

2. Low - "Dancing and Blood"

3. ionnalee - "Watches Watches"

4. You Drive - "Royal blue"

5. Smok-Mon - "Sthlm"

 

 

 

 

MARTIN BRANDHILL

 

The Dumplings – "Raj"

Det polska electropopduon har med sitt tredje studioalbum Raj gjort årets energirikaste electropop som sätter sig vid första lyssningen.

 

Promenade Cinema – "Living Ghosts"

Sheffield tycks kunna få fram fler intressanta elektroniska akter utöver The Human League och Cabaret Voltaire och Heaven 17. Kite-inspirerade duon Promenade Cinema visar just detta med sitt debutalbum Living Ghosts.

 

Compact Disco – "4"

Visst går det att få en framgångsrik karriär utanför Eurovision-bubblan. Så länge som man gör medryckande electropop helt på ungerska förstås...

 

The Modern – "Revenge"

Trots flera bandnamnsbyten, byte av medlemmar etc, så poppar det brittiska electropopduon upp och tar revansch med sitt andra studioalbum.

 

Black Nail Cabaret – "Pseudopop"

Ännu mer ungersk electropop på årslistan när London-baserade Black Nail Cabaret bjuder på pampigt och mörkaste electropopalbumet för året.

 

Kennelklubben - "Kennelklubben"

Radioprofilen Christer Lundberg och Dark Tranquillity-keyboardisten Martin Brändström bjuder på 2018 års största och mest härligaste överraskning inom svensk elektronisk pop.

 

Onuka – "Mozaika"

Electro-folk bandet Onuka bjuder på en mix av Kraftwerk, Pet Shop Boys och folkrytmer blandat på både engelska och ukrainska.

 

Train To Spain – "A Journey"

Med ett modernare sound och kraftfullare melodier ger en bättre uppföljare från Train To Spain-duon Helena Wigeborn och Jonas Rasmusson.

 

Johan Baeckström - "Utopia"

Visst kan Daily Planet-keyboardisten stå på helt egna ben och uppföljaren Utopia visar verkligen prov på detta...

 

Feel Freeze – "Feathers & Scars"

Electropopduon Feel Freeze är Danmarks svar på Hurts i en positiv bemärkelse. Radiohiten ”Let Go!” är även en av årets bästa låtar.

 

 

 

LÅTAR 2018

1. Agent Side Grinder – “Stripdown”

2. Brodka & A_GIM – “Wszystko, Czego Dziś Chcę”

3. Deeper Upper – “Tolyn”

4. Leaderboard – “Tin Man”

5. Feel Freeze – ”Let Go!”

 

 

 

COPYRIGHT (C) 2023